Elokuvan katselu ei räjäytä sähkölaskuasi
Maailmamme on digitalisoitunut, ja verkoissa siirrettävän datan määrä kasvaa jatkuvasti. Myös viestintäverkkojen tarvitseman sähkön kulutus nousee väistämättä. Kun sähkön hinta kohoaa ja sen riittävyys on epävarmaa, uskaltaako suoratoistopalveluitakaan enää käyttää?
Muutamaan otteeseen julkisuudessa on nostettu esiin väite, jonka mukaan yhden elokuvan katsominen suoratoistopalvelusta vastaisi sähkönkulutukseltaan saunan lämmitystä. Tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen tyrmäsi laskelmat täysin blogissaan. Sen perusteella, mitä sekä Telia että Elisa arvioivat tukiaseman energiankulutuksen lisääntymisestä, Järvinen päätyi lopputulokseen, että elokuvan katselu kuluttaa tosiasiassa noin 1/30 siitä määrästä, jonka sähkökiukaan lämmitys vaatii.
Väitteen todenperäisyyttä kritisoi voimakkaasti myös Afterdawn.com-sivuston perustaja, toimitusjohtaja Petteri Pyyny. Järjettömät väitteet perustuvat hänen mukaansa usein täysin vanhentuneisiin ja ylimitoitettuihin laskelmiin ja vääriin johtopäätöksiin.
Mobiiliverkkojen sähkönkulutuksesta merkittävä osa syntyy siitä, että verkkokuuluvuus yleensä on olemassa. Viestintäverkot rakentuvat erilaisista osista, joissa on lukuisia energiankulutukseen vaikuttavia tekijöitä.
Suoratoistopalvelussa olevan elokuvan reittiä kotona katsottavaksi valottaa Telian energia-asiantuntija Petri Rannikko. Elokuva sijaitsee tiedostona palvelinkeskuksessa, jonka sijainti jo osaltaan vaikuttaa siihen, kuinka paljon sähköä tiedon siirtoon tarvitaan. Datakeskuksesta tieto siirtyy runkoverkkoon, josta taas palvelimien ja muiden tarvittavien laitteiden avulla se jatkaa joko kiinteään tai mobiiliverkkoon.
Niissä sähkön kulutukseen vaikuttavat mm. käytetty tekniikka ja jopa ajankohta. Traficom on pilottitutkimuksessaan selvittänyt, että energiankulutus kiinteässä verkossa on 0,05 kilowattituntia ja matkaviestinverkossa 0,12 kWh siirrettyä gigatavua kohden. Lopulta tiedosto saavuttaa päätelaitteen – television, puhelimen tai tabletin – joka myös tarvitsee virtaa. Mitä suurempi ruutu, sitä enemmän kuluu sähköä.
Videosisällön katselun vaatiman energian määrää ja hiilijalanjälkeä on usein suurenneltu. Datakeskusten, verkkojen sekä päätelaitteiden energiatehokkuus on parantunut huimasti vuosien varrella. Nyt, kun sähkön hinta nousee, se lisää painetta kehittää koko digitaalisen infran energiatehokkuutta entisestään.
Uusi teknologia on yhä energiapihimpää. Hyvä esimerkki on mobiiliverkkojen sähkönkulutuksen kehittyminen. Verkossa siirretyn mobiilidatan määrä on reilussa viidessä vuodessa kuusinkertaistunut. Samaan aikaan datansiirron sähkönkulutus on laskenut 75 %. Kun energiasyöpöt 3G-verkot suljetaan tämän vuoden jälkeen, odotettavissa on jälleen merkittävä parannus.
Sähkön kulutukseen kannattaa kiinnittää huomiota, mutta ei väärien ja harhaanjohtavien vertailujen perusteella.