Ihminen on tietoturvan heikoin lenkki

Poistun toimistosta lounastauolle. Tietokoneeni unohtuu auki, enkä ole määritellyt sitä sulkeutumaan automaattisestikaan. Jätän jollekulle halukkaalle avoimen reitin käyttää väärin tietokonettani.

Sähköinen viestintä ja internetin käyttö on juuri niin turvallista kuin miksi sen itse teemme. Jos annamme muille mahdollisuuden päästä käsiksi tietoihimme, ennemmin tai myöhemmin joku käyttää tilaisuutta hyväkseen.  Toimistoomme tuskin kukaan pahoin aikein eksyy, mutta verkossa se on hyvinkin mahdollista.

Pidä ohjelmistopäivitykset ajan tasalla, suosi pitkiä salasanoja

Oven omiin tietoihin ja tietokoneeseen voi jättää auki monin eri tavoin. Tietoturvaohjelmisto ja laitteen päivitykset on syytä pitää ajan tasalla. Usein päivityksillä korjataan juuri tietoturva-aukkoja.

Kunnollisella salasanalla lukitset pääsyn asiaankuulumattomilta. Pitkä salasana on vaikeampi murtaa kuin lyhyt, mutta siitä kannattaa kuitenkin tehdä sellainen, jonka itse muistaa.

Vahvaa sähköistä tunnistamista edellyttäville sivustoille – esimerkiksi julkisiin palveluihin tai vakuutusasiointiin – voit kirjautua puhelimeesi liitettävällä turvallisella Mobiilivarmenteella. Mobiilivarmenne toimii kaikkien operaattoreiden liittymissä itse määrittelemälläsi tunnusluvulla.

Terve epäluulo suojelee

Sähköpostimme, sosiaalisen median ja myös puhelimen täyttää mitä moninaisin roska ja huijausyritykset. Niihin sisältyy tavallisesti linkkejä, joita klikkaamalla oma kone voi saastua ja osallistua tietämättäsi vaikkapa palvelunestohyökkäykseen.

Epämääräiset sähköpostit, houkuttelevat tarjoukset ja asiallisiksikin viesteiksi naamioidut tietojenkalasteluyritykset on syytä siirtää suoraan roskakoriin avaamatta niiden linkkejä.

Sosiaalisesta mediasta löytyy erilaisia harmittomilta tuntuvia testejä ja kyselyjä, joiden perimmäinen tarkoitus on usein raadollinen: kerätä sinusta ja jopa ystäväpiiristäsi tietoja, joiden käyttötarkoitus voi olla melkeinpä mikä vaan. Kannattaa tarkistaa, kertooko sivusto tallentavansa vastauksesi ja miettiä, onko testin tekeminen luovuttamiesi tietojen arvoinen.

Lukitse laitteesi ulkopuolisilta

Kun surffailee avoimissa verkoissa vaikkapa kahvilassa tai hotellissa tai seikkailee salaamattomilla verkkosivuilla, kannattaa tiedostaa, että samalla suo hakkerille mahdollisuuden päästä oman koneen tietoihin. Jos haluat varmistaa, että tietokoneesi kamera lähettää kuvaa vain silloin, kun itse haluat, kameran linssin voi peittää.

Myös älypuhelin on portti verkkoon ja tietoihisi. Sekin tarvitsee tietoturvaohjelmiston, ja puhelimeen määrittelemäsi lukitusmekanismi ja salasana avaavat laitteen vain sinulle.  Tämä on tärkeää varsinkin silloin, jos puhelin katoaa. Myös tabletista ja kannettavasta tietokoneestaan on syytä pitää huolta, ja kahvilaan unohtunut salaamaton muistitikku voi siirtää tiedostot ihan vääriin käsiin.

Tietoturvasta huolehtiminen kuuluu meille jokaiselle.

#mediataitoviikko

Sari Laine-Lassila, viestintäpäällikkö, FiCom ry