IoT-verkolla energiatehokkuutta

Esineetkin viestivät verkossa. Sähkö- tai vesimittaria ei enää tarvitse itse käydä tarkistamassa, sillä lukemat siirtyvät niistä suoraan verkossa laitoksille. Jos luontopolun taukopaikalta loppuvat polttopuut, tieto siitä kiirii bitteinä oikeaan osoitteeseen, ja täydennystä osataan lähteä tuomaan.

Erilaisten antureiden ja mittalaitteiden keräämä tieto liikkuu Suomessa paitsi mobiiliverkossa, myös erityisesti esineiden internet- eli IoT-käyttöön tarkoitetussa tiedonsiirtoverkossa. Digita on rakentanut Suomeen LoRaWAN (Low Power Wide Area Network) -verkon, joka on tarkoitettu erityisesti langattomaan ja nopeaan, mutta vähätehoiseen tiedonsiirtoon. Radioteknologiaan perustuva verkko sopii mainiosti pienten datamäärien, esimerkiksi yksittäisten mittaustulosten, lähettämiseen ja vastaanottamiseen.

Verkko koko maassa

Jo nyt IoT-verkko toimii käytännössä koko Suomessa: sen maantieteellinen peitto on 95 % ja väestöpeitto 99,9 %.

Erityisesti IoT-käyttöä varten rakennettujen tukiasemien lisäksi LoRaWAN-verkko hyödyntää jo olemassa olevia Digitan antennitelevisioverkon mastoja. Tällä hetkellä tukiasemia on 540 eri puolilla Suomea – pohjoisin Utsjoella.

Verkon laajentaminen jatkuu myös tänä vuonna. Suunnitelmissa on rakentaa vielä yli 200 tukiasemaa.

Data säästää energiaa

LoRaWAN-verkko on luotettava ja energiatehokas. Sen signaalin kantama on pitkä, mutta tiedonsiirtoon ei tarvita juurikaan tehoa. Tiedon keräämiseen käytetyt anturit ovat pieniä ja helppoja asentaa, ja niiden akku tai paristo kestää jopa 10 vuotta.

Erilaisten esineiden ja asioiden liittämisellä verkkoon saavutetaan monia etuja: verkon välittämän tiedon avulla voidaan toimia tehokkaammin, jolloin säästyy niin aikaa, rahaa kuin luontoakin.

Asioiden paikantamisella saadaan esimerkiksi kuljetusajoneuvojen reiteistä lyhimmät mahdolliset. Jäteastiaa ei ole syytä lähteä tyhjentämään, ennen kuin tieto kertoo sen olevan täynnä. Kun kiinteistön lämpötila voidaan automaattisesti mitata ja säätää olosuhteiden mukaan optimaaliseksi, lämmitykseen kuluu vähemmän energiaa. Tiedonsiirtoverkko mahdollistaa lukuisia tapoja tehdä asioita fiksummin.

Tämän päivän IoT-ratkaisut ovat vasta alkua; yhä älykkäämpiä sovelluksia kehitetään jatkuvasti. Vain mielikuvitus on rajana.

Sari Laine-Lassila, viestintäpäällikkö, FiCom ry