Kaapeliverkon taajuudet hyötykäyttöön

Liikenne- ja viestintäministeriö tulee tänä vuonna käsittelemään siirtovelvoitetta eli ns. must carry -sääntelyä, jonka mukaan kaapelitelevisioyhtiöiden on jaettava verkoissaan Yleisradion julkisen palvelun tv- ja radiokanavat korvauksetta. Ylen radiokanavien FM-signaali käyttää verkossa kuitenkin samaa taajuutta, jota tarvittaisiin kaapelilaajakaistan kehittämiseen.

Teleste on kotimainen teknologiakonserni ja FiComin jäsenyritys, joka on jo vuosikymmeniä kehittänyt ja tarjonnut video- ja laajakaistateknologioita sekä niihin liittyviä palveluita.

Kysymyksiimme vastasi Telestestä Arttu Purmonen, Vice President, System Marketing.

Mikä on Telesten näkemys siirtovelvoitteesta?

Useimmat operaattorit operoivat monia verkkoja, joiden pääasiallinen tarkoitus on tuoda nopeat laajakaistayhteydet kaikille. Näemme reilun kilpailun eri operaattorien ja verkkoteknologioiden välillä mahdollistavan kustannustehokkaat laajakaistavaihtoehdot loppuasiakkaille. Siksi eri verkkoteknologioilta (5G, FTTH, kaapeli-tv) tulisi edellyttää samoja kyvykkyyksiä.

Radiokanavien välittäminen kriisitilanteessa on tärkeää, ja silloin suora antennivastaanotto on varmin vaihtoehto, sillä kaapelitelevisioverkossa on monia aktiivisia elementtejä, joiden toimivuutta kriisitilanteessa on mahdotonta varmistaa.

FM-signaalin siirtovelvoite rajoittaa kaapelitelevisioverkon laajakaistanopeutta ja symmetrisyyttä merkittävästi sekä vääristää kilpailua. FM-signaalin vaatimat taajuudet voidaan käyttää etenkin kuluttajilta verkkoihin päin kulkevan laajakaistaliikenteen välittämiseksi, jolle on tarvetta paitsi nykyisessä koronaviruksen aiheuttamassa kriisitilanteessa, myös sen jälkeen esimerkiksi etähoivan ja etätyön mahdollistamisessa. Uskomme näiden lisäävän yhteiskunnan tuottavuutta ja toimivuutta.

Teleste toimittaa laitteita kaapelitelevisioverkkoihin ympäri Eurooppaa. FM-kanavat on lähiaikoina poistettu esimerkiksi Tanskassa, jossa poisto ei ole aiheuttanut ongelmia. Päin vastoin, Tanskan laajakaistayhteyksien peitto on Pohjoismaiden kärkeä.

Millaisia palveluita kaapelilaajakaista voi kuluttajille tarjota?

Kaikki palvelut, joita huippunopea laajakaista yleensäkin tarjoaa. Näistä nostaisimme esille etäasioinnin virastoissa, etävastaanotot lääkärikeskuksissa, etäkoulutukset ja -opiskelun sekä useiden viihdepalvelujen samanaikaisen käytön, esimerkiksi pelaamisen ja viihdekanavat.

Kaapeliverkkojen DOCSIS-standardi mahdollistaa jo nyt huippunopean laajakaistan. Mitä uutta kaapelilaajakaista tuo 20-luvulla tullessaan?

Nykyisellä vuosikymmenellä edelleen kehittyvä DOCSIS-standardi mahdollistaa entistä nopeammat laajakaistayhteydet ainakin 10 Gb/s asti. Esimerkiksi virtuaalitodellisuuteen pohjautuvat palvelut vaativat erittäin nopeita laajakaistayhteyksiä, joita tulevat DOCSIS-standardit tuovat mukanaan. Lisäksi kodin laitteiden lisääntyvä älykkyys ja esimerkiksi turvallisuuspalvelut tuovat lisää laajakaistaliikennettä.