Kännykkä on kätevä maksuväline

Mobiilimaksaminen tarkoittaa mobiililaitteella, yleensä älypuhelimella, tapahtuvaa maksamista ja rahan siirtämistä tililtä toiselle. Useimmiten tämä vaatii älylaitteeseen ladattavan mobiilimaksusovelluksen, esimerkiksi MobilePayn, Pivon tai ApplePayn. Mobiilimaksu voidaan veloittaa myös puhelinlaskulla.

Tanskalaiset ja ruotsalaiset ovat Pohjoismaiden johtavia mobiilimaksajia. Tanskassa vähintään viikoittain mobiilimaksamista käyttää 47 prosenttia ja Ruotsissa 43 prosenttia. Suomessa vastaava luku on 34 prosenttia, mikä on alhaisin tutkitusta neljästä pohjoismaasta, kertoo YouGovin tutkimus. Toisaalta Suomessa ne, jotka mobiilimaksamista käyttävät, ovat ottaneet maksutavan innokkaasti omakseen: 10 prosenttia käyttää mobiilimaksusovellusta päivittäin, mikä on selvästi enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Mobiilimaksulla ostokset puhelinlaskulle

Puhelimella ja tabletilla käytettävää Mobiilimaksua ei tarvitse erikseen ladata tai kytkeä päälle. Maksutapahtuma hyväksytään verkkokaupassa tai sovelluksessa, ja ostokset veloitetaan puhelinlaskulla. Matkapuhelinoperaattori tunnistaa käytettävän mobiililaitteen SIM-kortin perusteella, jolloin itse maksutapahtuma ei edellytä erillistä rekisteröitymistä tai kirjautumista.

Mobiilimaksua voi käyttää muun muassa TV-äänestysten, digitaalisten lehtien tilauksen, autorekisterihakujen ja netin myyntipalstojen ilmoitustilan maksamiseen. Sillä voi maksaa ostoksia myös monien suomalaiskaupunkien joukkoliikenteen matkalippusovelluksissa.

Mobiilimaksaminen lisääntyy koko ajan. Viimeisimmän Liikenne- ja viestintäviraston kuluttajatutkimuksen mukaan 14 prosenttia vastaajista oli käyttänyt puhelinlaskulla velotettavaa mobiilimaksamista.

Sari Laine-Lassila, viestintäpäällikkö, FiCom ry