Käytetty digilaite kuuluu kierrätykseen

Älypuhelimet, läppärit ja muut digilaitteet ovat olennainen osa arkeamme, ja useimmat meistä päivittävät laitteensa uudempaan teknologiaan muutaman vuoden välein. Silloin kannattaa muistaa, että käytetyn laitteen kierrättäminen on merkityksellinen, mutta helppo ja usein myös rahanarvoinen ekoteko. Kierrättämällä voimme vähentää haitallisia ympäristövaikutuksia.

Arkemme digitalisoituminen näkyy kasvuna elektroniikkajätteen määrässä: sähkö- ja elektroniikkalaiteromu on EU:ssa nopeimmin kasvava jätevirta, ja siitä vain 40 prosenttia kierrätetään. Jätemäärän uskotaan jatkavan kasvuaan niin, että vuonna 2050 elektroniikkajätettä on koko maailmassa jo noin 110 miljoonaa tonnia – ellemme kiinnitä enemmän huomiota kestävään kulutukseen sekä vastuulliseen digilaitteiden käyttöön ja kierrätykseen. (The Global E-waste Monitor 2022).

Olemme kuitenkin edelleen valitettavan laiskoja puhelimien kierrättäjiä: sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräystä ja kierrätystä organisoiva Elker on arvioinut, että Suomessa vain noin 20 % kännyköistä päätyy joko kierrätykseen tai uudelleen käytettäväksi.

Arvometallit uusiokäyttöön

Käytöstä poistetut matkapuhelimet ja muut digilaitteet sisältävät usein arvokkaita, uusiokäyttöön sopivia materiaaleja. Esimerkiksi matkapuhelimesta jopa 99 % voidaan kierrättää.

Vaikka pieninä pitoisuuksina laitteissa olevien metallien talteenotto onkin haastavaa, voidaan kännyköistä saada kiertoon arvokkaita metalleja: alumiinia, kultaa, hopeaa, kuparia, nikkeliä ja kobolttia. Niistä saadaan myös erilaisia muovilaatuja ja murskattua lasia. Näitä kierrätysmateriaaleja voidaan hyödyntää uusien laitteiden valmistuksessa, mikä vähentää kaivostoimintaa, ympäristöhaittoja ja energiankulutusta.

Muista tietoturva

Käytetty digilaite sisältää usein henkilökohtaisia tietoja, kuten valokuvia, viestejä ja kirjautumistietoja eri sovelluksiin. Nappaa tarvittava data talteen uuteen laitteeseen ja huolehdi siitä, että tuhoat vanhan laitteen sisältämät tiedot ylikirjoittamalla tai palauttamalla laitteen tehdasasetukset. Jos haluat olla täysin varma siitä, että kaikki puhelimesi tiedot poistetaan asianmukaisesti, palauta vanha, käytöstä poistettu laitteesi operaattorin tai kodinkoneliikkeen lukolliseen tietoturva-astiaan tai SEIFFI-palvelun kautta.

Palautuspisteisiin tuodut laitteet käsitellään tietoturvallisesti: puhelimen kaikki tiedot poistetaan ja muisti tyhjennetään joko digitaalisesti ylikirjoittamalla tai mekaanisesti murskaamalla niin, että tietoja ei voida enää palauttaa, eikä niitä joudu vääriin käsiin. Lue lisää sähkö- ja elektroniikkalaitteiden palautuksesta.

Vaihtohyvitys ja käytettyjen laitteiden myynti kiihdyttävät kierrätystä

Toimivasta ja ehjästä päätelaitteesta voi myös saada silkkaa rahaa. Useat liikkeet antavat laitteiden kunnon ja mallin perusteella hyvityksen vaihdossa uuteen. Myymälä huolehtii vaihdossa ottamansa laitteet tietoturvallisesti joko uudelle omistajalle tai kierrätykseen. Osa liikkeistä, esim. Elisa, tarjoaa myös mahdollisuuden postittaa vanha laite maksutta kierrätettäväksi.

Aina ei myöskään tarvitse ostaa uutta, vaan esimerkiksi käytetty puhelin on usein hyvä hankinta. DNA:n Vaihtokapula on verkkokauppa, jossa käytetyn puhelimen ostaminen ja myyminen on helppoa ja turvallista. Telia tekee yhteistyötä Applen laitteita myyvän Swappien kanssa ja myy kierrätettyjä Telia Recycled -laitteita omassa verkkokaupassaan.

EU:n ekosuunnittelulainsäädäntö

Useat valmistajat ovat jo alkaneet tarjota ekologisempia laitevaihtoehtoja, jotka on suunniteltu kestämään pidempään ja helpommin kierrätettäviksi. Eurooppalaiset teleoperaattorit ovat luoneet matkapuhelimille niiden ympäristövaikutuksia mittaavan Eco Rating -luokituksen, jonka tavoitteena on antaa yhtenäistä, johdonmukaista ja läpinäkyvää tietoa älypuhelinten ympäristövaikutuksista.

Euroopan unioni on kehittänyt ekoluokitusta koskevan järjestelmän elektronisille laitteille, mm. älypuhelimille. Uusi ekosuunnitteludirektiivin korvaava ekosuunnitteluasetus (ESPR) on parhaillaan neuvotteluvaiheessa. Sen tavoitteena on saada aikaan mm. puhelimia ja tietokoneita koskevat yhdenmukaiset vaatimukset, joiden myötä uudet markkinoille tulevat laitteet olisivat sekä energia- että resurssitehokkaita sekä lisäksi entistä kestävämpiä ja luotettavampia, uudelleenkäytettäviä, päivitettäviä, korjattavia, kierrätettäviä ja helpommin ylläpidettäviä.

Valtaosa älypuhelimien päästöistä syntyy valmistuksesta, kuljetuksesta ja ensimmäisen vuoden käytöstä. Puhelimien ja muiden digilaitteiden kierrättämisellä on merkittävä positiivinen vaikutus ympäristöön ja jokainen meistä voi tehdä osansa pienillä teoilla.

Katja Laine, viestintä ja televisioasiat, FiCom ry