Kiinteä langaton laajakaista – mikä se on?

Yksi 5G-teknologian mukanaan tuomista uusista mahdollisuuksista on nopea ja häiriötön kiinteä nettiyhteys mobiiliverkon kautta. Kyseessä on pientaloihin tarkoitettu ratkaisu, jolla 5G-verkosta voidaan varata osa aina tietylle käyttäjälle. Tällöin mobiiliverkon muu käyttö ei vaikuta oman nettiyhteyden nopeuteen.

Laajakaistayhteyttä varten talon ulkoseinään asennetaan 5G-vastaanotin, joka suunnataan operaattorin tukiasemaan. Tukiasema on yhteydessä kiinteään valokuituverkkoon. Ulkovastaanottimesta signaali kulkee johdon kautta sisätiloihin, jonne asennettavien sisäreitittimien avulla se jaetaan koko taloon ja siellä käytettävin laitteisiin. Kiinteän langattoman laajakaistan käyttöönotto on helppoa, eikä asennus vaadi kaivuutöitä.

Kiinteä, langaton vai kiinteä langaton?

Nettiyhteys kannattaa hankkia oman tilanteen ja käyttötarpeen mukaan. Valokuitu on huippunopea, häiriötön ja sopii viiveettömyytensä ansiosta erinomaisesti esimerkiksi verkkopelaamiseen. Kuituliittymän asentaminen voi kuitenkin viedä aikaa tai olla vaikeakulkuiseen paikkaan investointina turhan suuri.

Mobiililiittymän hankinta hoituu asioinnilla operaattorin palvelupisteessä. Liittymä ei vaadi alkuinvestointeja ja on heti käyttövalmis. Sitä voi käyttää kaikkialla, myös ulkomailla. Lukuisat samanaikaiset netinkäyttäjät saattavat kuitenkin ajoittain ruuhkauttaa mobiiliverkon ja hidastaa tiedonsiirtonopeutta.  

Kiinteä langaton laakakaista voi olla ratkaisu silloin, kun asuu pientalossa 5G-verkon alueella. Sen avulla saa lähes valokuidun veroisen nopean verkkoyhteyden. Sen käyttöönottoon tarvitaan asentajan käynti, vastaanottimien kiinnittäminen ulkoseinään tai katolle, kaapelin veto sisätiloihin ja pistorasian asennus. Asia hoituu yhdellä asennuskerralla.  Tällä hetkellä kiinteä langaton laajakaistapalvelu on tarjolla DNA:lla ja Elisalla.

Suomessa on lähes 10,4 miljoonaa laajakaistaliittymää. Niistä mobiililiittymiä on 8,570 miljoonaa ja kiinteitä liittymiä 1,797 miljoonaa. Kiinteä mobiili laajakaista on niin uusi palvelu, että sen osuutta ei ole vielä tilastoitu.

5G lisää nopeutta ja palveluita

Uusimman sukupolven mobiiliteknologia lisää tiedonsiirtonopeutta parhaimmillaan kymmenkertaiseksi entisestä. Se lisää myös kapasiteettia, jota tarvitaan yhä enemmän digiyhteiskunnan toiminnan varmistamiseksi. Poikkeusoloissa lisääntyneet etätyöt ja -opiskelu sekä viihteen kulutus kotona ovat moninkertaistaneet viestintäverkoissa liikkuvan datamäärän.

Yrityksille 5G tarjoaa viiveettömän verkon, jonka avulla toiminnot saadaan älykkäiksi ja automatisoiduiksi. Se antaa myös rajattoman mahdollisuuden uusien palveluiden kehittämiseen. Koronaepidemian myötä on käynyt selväksi, että asioita on kyettävä tulevaisuudessa hoitamaan myös ilman fyysisiä kontakteja yhä enemmän. 5G ja sen mukanaan tuomat älyratkaisut tekevät tämän mahdolliseksi.

Sari Laine-Lassila, viestintäpäällikkö, FiCom ry