Kilpailu romahduttanut mobiilidatan hinnan

Yle uutisoi 15.8.2023 puhelinliittymien hankinnasta otsikolla Uudet 5G-puhelinliittymät romuttivat halvempien nettiyhteydet – tällaisia diilejä voit nyt saada. Jutussa on käsitelty mm. sitä, millaisia liittymiä operaattoreilla on tarjolla ja miten itselleen saa parhaan liittymäsopimuksen. Suomen poikkeuksellinen ja kuluttajia suosiva matkapuhelinmarkkina on myös syytä nostaa esiin aiheesta puhuttaessa.

Toisin kuin muissa EU-maissa, Suomessa kilpailun mukanaan tuoma yleinen käytäntö on, että datan käyttöä liittymissä ei ole rajoitettu. Matkapuhelinliittymän kiinteä hinta ei riipu käytön määrästä. Vuonna 2022 suomalaisista 92 %:lla oli mobiililiittymällä varustettu älypuhelin. Käytännössä meillä kaikilla on siis taskussa kulkeva tietokone mukanamme.

Ylen uutisessa käytetty matkapuhelinpalvelujen indeksiluku ei huomioi sitä, että käytetyn datan määrä on kasvanut merkittävästi. Siirretyn datan hinta on laskenut huomattavasti viimeisten vuosien aikana. Jutussa käytettyjen vuosien 2015–2022 aikana datan hinta on itseasiassa laskenut 80 %.

Mobiilidatan hintakehitys vs. hintaindeksi

Siirretyn mobiilidatan hinta (€/GB) on laskenut noin 80 % vv. 2015 – 2022:

Ylen artikkelissa todetaan, että ”matkapuhelinliittymien hinnat ovat nousseet muita kuluttajahintoja nopeammin”. Tämä ei pidä paikkaansa. Matkaviestintäpalveluiden edellä on 39 tuoteryhmää, joiden hinnat ovat nousseet enemmän. Esimerkiksi sähkön hinta on noussut 69 % ja kahvin 55 %. Matkaviestintäpalveluiden hintojen kasvu on samaan aikaan ollut 24 %.

Tuotteiden ja palveluiden hintakehitys

Hintaindeksin kehitys vv. 2015 – 2022:

Suomessa toimii kolme lähes samankokoista matkapuhelinoperaattoria, joiden välillä kilpailu on kiihkeää. Yritykset tarjoavat laajasti myös muita digipalveluja matkapuhelinpalvelujen lisäksi. Esimerkiksi 5G-verkkoja on Suomessa rakennettu jo yli 260 kuntaan, ja 5G:n piirissä on jo 4,3 miljoonaa suomalaista. Tietoliikenneverkot on Suomessa rakennettu pääosin markkinaehtoisesti; teleyritykset käyttävät viestintäverkkojen rakentamiseen vuosittain yli puoli miljardia euroa.

Elina Ussa, toimitusjohtaja, FiCom ry