Matkalipun voi jatkossakin ostaa sovelluksella ilman vahvaa tunnistautumista

Uuden maksupalveludirektiivin voimaantulo huolestuttaa verkkokauppayrityksiä (HS Talous 21.8. ja 29.8). Erityisesti asiakkaan vahvan tunnistamisen vaatimus tekee ostotapahtumasta usein aikaisempaa monimutkaisemman, eikä kaikilla yrityksillä ole vielä valmiutta toimia uusien sääntöjen mukaan. On kuitenkin hyvä huomata, että uudet vaatimukset eivät koske kaikkea digitaalista maksamista.

Maksupalveludirektiivissä on niin sanottu teleyrityspoikkeus, jonka perusteella tietyt puhelinlaskulla veloitettavat, enintään 50 euron maksutapahtumat, jäävät kokonaan direktiivin soveltamisalan ulkopuolelle. Niissä näin ollen edellytetä vahvaa tunnistautumistakaan. Poikkeus mahdollistaa sujuvan maksamisen mobiililaitteilla, ja sen myötä erilaisten lippujen, digitaalisten palveluiden ja hyväntekeväisyyslahjoitusten maksaminen kännykällä hoituu entiseen tapaan. 

HS-artikkelissa mainittu matkalipun ostaminen kännykkäsovelluksessa Helsingin alueella ja useilla muillakin paikkakunnilla onnistuu siis edelleen nopeasti parilla klikkauksella, kunhan käyttäjä on valinnut maksutavaksi oman matkapuhelinoperaattorinsa tarjoaman Mobiilimaksun.

Elina Ussa, toimitusjohtaja
FiCom ry

Ilkka Lehto, lakiasiainjohtaja
Digital Forum Finland ry

HS Mielipide julkaisi yllä olevan FiComin ja Digital Forum Finlandin kommenttikirjoituksen 30.8.2019.