Mobiilivarmenne – tunnistaudu turvallisesti verkossa

Tarvitsen uuden passin. Hakemuksen voin tehdä verkossa, mutta miten todistan viranomaisille olevani juuri minä? Turvallinen ja helppo keino on puhelimen SIM-korttiin liitetty Mobiilivarmenne. Matkapuhelin on useimmiten käden ulottuvilla, ja Mobiilivarmenteen käyttö sillä on erittäin helppoa. Et tarvitse pankin tunnuslukulistoja tai muita apuvälineitä. Ainoa, mitä sinun tulee muistaa, on yksi, itse luomasi 4 – 8 numeron sarja.

Mobiilivarmenne on sähköinen henkkarisi. Se kertoo verkossa toimiville palveluille, kuka olet.

Mobiilivarmenteen saat helpoiten käyttöösi osoitteesta www.mobiilivarmenne.fi. Sieltä löydät oman puhelinoperaattorisi, ja klikkaamalla itsesi operaattorisi Mobiilivarmenne-sivuille, saat lisäohjeita. Mobiilivarmenteen tilaaminen on yhtä helppoa kuin sen käyttäminenkin. Voit hoitaa Mobiilivarmenteen tilauksen myös operaattorin palvelupisteessä.

Miten ja missä Mobiilivarmenne toimii?

Kun menet verkossa esimerkiksi katsomaan terveystietojasi (kanta.fi) tai tilaamaan uuden verokortin (vero.fi), palveluun täytyy kirjautua. Yksi sivustojen tarjoamista kirjautumisvaihtoehdoista on Mobiilivarmenne, jonka logoa klikkaamalla pääset kertomaan puhelinnumerosi, johon tunnistautumispyyntö lähetetään. Pyynnön tultua hyväksyt sen ja näppäilet puhelimeesi Mobiilivarmenteen tilauksen yhteydessä itse määrittelemäsi salasanan – ja pääset jatkamaan verotustietojesi tarkastelua tai vaikkapa ilmoittautumaan kaupungin liikuntapalveluihin.

Mobiilivarmenne on turvallinen tunnistautumistapa nettiin. Kukaan muu sinun lisäksesi ei tiedä määrittelemääsi salasanaa, ja Mobiilivarmennettasi voi käyttää vain omalla puhelimellasi.

Viime vuonna Mobiilivarmenteella tunnistauduttiin Suomessa erilaisiin palveluihin yhteensä noin 1 600 000 kertaa. Tulevaisuudessa Mobiilivarmennetta voi käyttää myös ulkomaisissa palveluissa.

#mediataitoviikko #mobiilivarmenne #vinkkejäverkkoon

Sari Laine-Lassila, viestintäpäällikkö, FiCom ry