Mobiilivarmenteella tunnistaudut verkossa helposti ja turvallisesti

Kännykkäliittymässä toimiva Mobiilivarmenne on oivallinen vaihtoehto turvalliseen sähköiseen kirjautumiseen pankkitunnistautumisen ja sosiaalisen median tunnusten rinnalle.

Palvelua ollaan parhaillaan uudistamassa, ja tulevaisuudessa Mobiilivarmenteella voi lainmukaisen vahvan tunnistautumisen lisäksi kirjautua palveluihin näppärästi ilman salasanoja. Luotettava ja nopea kännykkätunnistus vastaa digitalisoituneen yhteiskunnan tarpeisiin ja suojaa käyttäjäänsä tehokkaasti henkilötietojen kalastelulta.

Sähköisen asioinnin suosion kasvu Suomessa on ollut nopeaa: esimerkiksi vahvaa sähköistä tunnistautumista edellyttävässä Suomi.fi-tunnistuspalvelussa tehtiin viime vuonna yli 200 miljoonaa tunnistusta. Vahvan tunnistamisen välineitä ovat verkkopankkitunnukset, Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenne sekä DNA:n, Elisan ja Telian tarjoama Mobiilivarmenne.

Mobiilivarmenteen keskeinen hyöty on luotettavuus, sillä se ei ole kytköksissä käyttäjän pankkitileihin tai käyttäjäprofiileihin. Mobiilivarmenteella voi jo nyt tunnistautua tuhansiin sähköisiin palveluihin.

Uusia toiminnallisuuksia Mobiilivarmenteeseen

Teleyritykset ovat uudistamassa Mobiilivarmennetta tämän vuoden aikana. Mobiilivarmenne toimii jatkossakin vahvana sähköisenä tunnisteena, mutta sen lisäksi myös yleiskäyttöisenä tunnistusvälineenä palveluissa, joissa riittää henkilön todentaminen käyttäjätilin haltijaksi ilman henkilötunnusta. Tunnistautuminen tapahtuu käyttäjän omalla puhelinnumerolla ja kasvoilla, sormenjäljellä tai tunnusluvulla.

Mobiilivarmenteen uudistus tuo mukanaan uusia käyttömahdollisuuksia sekä helpompaa ja turvallisempaa asiointia. Uuden palvelun testikäyttö on parhaillaan alkamassa, ja uusi Mobiilivarmenne saadaan käyttöön tänä vuonna. Helppokäyttöinen ja aina mukana kulkeva kännykkätunnistus on käytännöllinen vaihtoehto, kun sähköistyneet palvelut vaativat käyttäjältä kymmenien eri käyttäjätilien perustamista. Samalla käyttäjä suojautuu parhaalla mahdollisella tavalla identiteettivarkauksilta ja tunnuksien kalasteluyrityksiltä.

Sähköisen asioinnin ja Mobiilivarmenteen suosio kasvussa

Viranomaisasiointiin tarkoitetun Suomi.fi-verkkopalvelun tunnistautumisista suurin osa tehdään edelleen verkkopankkitunnuksilla. Mobiilivarmenteen käyttö on kuitenkin lisääntynyt: kaikista Suomi.fi-kirjautumisista viime vuonna pankkitunnuksien osuus oli 89,8 % ja Mobiilivarmenteen osuus 8,0 %. Luvuista on jätetty pois yrityksille ja yhteisöille tarkoitetut Katso-palvelut sekä kohteet, joissa toimii ainoastaan HST-kortti. (Lähde: suomi.fi-palveluhallinta).

Faktat

Miten saan Mobiilivarmenteen käyttööni?

Mobiilivarmenteen saa helpoiten käyttöön osoitteesta www.mobiilivarmenne.fi. Mobiilivarmenteen tilaaminen on yhtä helppoa kuin sen käyttäminenkin. Mobiilivarmenteen voi hankkia myös operaattorin palvelupisteessä.

Miten ja missä Mobiilivarmenne toimii?

Kun menet verkossa esimerkiksi katsomaan terveystietojasi (kanta.fi) tai tilaamaan uuden verokortin (vero.fi), palveluun täytyy kirjautua. Yksi sivustojen tarjoamista kirjautumisvaihtoehdoista on Mobiilivarmenne, jonka logoa klikkaamalla pääset kertomaan puhelinnumerosi, johon tunnistautumispyyntö lähetetään. Pyynnön tultua hyväksyt sen ja näppäilet puhelimeesi Mobiilivarmenteen tilauksen yhteydessä itse määrittelemäsi salasanan – ja pääset jatkamaan verotustietojesi tarkastelua tai vaikkapa ilmoittautumaan kaupungin liikuntapalveluihin.

Katja Laine, viestintä ja televisioasiat, FiCom ry