Mobiiliyhteyksillä vahva asema Suomessa

Mobiililaajakaistan käyttö on Suomessa maailman kärkeä niin datan kuin käyttäjien määrässä mitattuna. Nopeat 4G- ja 5G-yhteydet ovat lähes kaikkien suomalaisten saatavilla. Kiinteitä laajakaistayhteyksiä suomalaisilla on käytössä EU-maiden keskiarvoa vähemmän.

FiComin tietopankista löydät kattavasti ajantasaista tietoa viestintäverkoista Suomessa ja kansainvälisesti, esimerkiksi laajakaistaliittymien määristä, kotitalouksien laajakaistaliittymistä ja laajakaistaliittymien nopeuksista.

Suomessa nettiyhteys on lähes kaikilla

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kuluttajatutkimuksen mukaan 54 prosentilla suomalaisista oli vuonna 2022 kotonaan käytössä kiinteä laajakaistayhteys. Pelkkä kiinteä yhteys oli vain prosentilla suomalaisista. Sekä kiinteä että mobiililaajakaista oli 53 prosentilla. 42 prosentilla on käytössään pelkkä mobiililaajakaista eli puhelimen verkkoyhteys, mobiilireititin ja/tai mokkula. Ilman nettiyhteyttä oli vain noin neljä prosenttia suomalaisista.

Laajakaistayhteydet suomalaisissa kotitalouksissa 2010–2022

Lähde: Viestintäpalvelujen kuluttajatutkimus, Traficom

 

Eurostatin tilastojen mukaan vuonna 2021 EU-maissa oli keskimäärin 77 prosentilla kotitalouksista käytössään kiinteä laajakaistaliittymä. Suomalaisilla kotitalouksilla kiinteä liittymä oli 61 prosentilla. Eniten mobiililaajakaistaliittymiä on Suomessa, meillä niitä oli 93 prosentilla kotitalouksista.

Kiinteät ja mobiilit laajakaistaliittymät EU-maiden kotitalouksissa vuonna 2021

Tiedot taulukkomuodossa liitteenä.

Lähde: Eurostat

 

Kiinnostus valokuituyhteyden hankintaan ei juuri ole lisääntynyt

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin viestintäpalvelujen kuluttajatutkimuksessa on selvitetty vuosittain noin 1200 omakoti-, pari- ja rivitaloissa asuvalta vastaajalta valokuitulaajakaistaliittymän hankkimista.

Valokuituliittymän hankintakiinnostus 2017–2022

Kaikilta kysyttiin myös, paljonko he olisivat enimmillään valmiita maksamaan valokuituliittymän asentamisesta kotiinsa.

Kuinka paljon kuluttaja on valmis maksamaan valokuituliittymän asentamisesta kotiinsa 2022

Lähde: Viestintäpalvelujen kuluttajatutkimus, Traficom

 

Suomessa mobiilidatan käyttö maailman kärkeä

OECD:n tilastopalvelun mukaan Suomessa käytettiin eniten mobiilidataa 36,68 gigatavua/mobiililaajakaistaliittymä/kuukausi. Tämä on OEDC-maista eniten.

Seuraavana oli Latvia (29,69 gigatavua) ja kolmantena Itävalta (26,37 gigatavua). OECD-maiden keskiarvo oli 8,37 gigatavua, joten Suomessa siirretyn mobiilidatan määrä oli siihen nähden yli nelinkertainen.

Mobiilidatan käyttö OECD-maissa, mobiililaajakaistaliittymää kohti gigatavua kuukaudessa

2016–2021 tiedot taulukkomuodossa

Lähde: OECD Broadband Portal

 

Valtaosa suomalaisista nopeiden 4G- ja 5G-yhteyksien peittoalueella

Traficom ylläpitää tilastotietoa mobiiliverkkojen peittoalueen maantieteellisestä kattavuudesta sekä niiden kotitalouksien osuudesta, jotka ovat matkaviestinverkkojen laajakaistapalvelujen peittoalueilla. Tilastojen mukaan suurin osa suomalaisista kotitalouksista on jo vuosia ollut nopean 4G-verkon peittoalueella ja myös 5G-verkon saatavuus kasvaa nopeasti.

Nopeudeltaan vähintään 30 Mbit/s matkaviestinverkon 4G-laajakaistayhteys oli saatavilla 99 prosentilla kotitalouksista vuoden 2021 lopussa.

100 Mbit/s 5G-yhteys oli saatavilla 82 prosentilla kotitalouksista vuoden 2021 lopussa ja 300 Mbit/s 77 prosentilla.

Nopean mobiililaajakaistan saatavuus suomalaisissa kotitalouksissa 2019–2022

Vähintään 100 Mbit/s 4G-mobiililaajakaistayhteyden saatavuus maakunnittain 30.9.2022

Vähintään 100 Mbit/s 5G-mobiililaajakaistayhteyden saatavuus maakunnittain 30.9.2022

Lähde: Traficom

 

EU:n 5G Observatoryn mukaan 72 prosenttia EU-maiden kansalaisista asuu 5G-verkkojen peittoalueella vuoden 2022 kolmannella vuosineljänneksellä. Suomessa osuus on keskiarvoa korkeampi: 80 prosenttia väestöstä. Suomea korkeampi osuus oli Kyproksella ja Italiassa (100 prosenttia), Tanskassa (99 prosenttia), Alankomaissa (97 prosenttia), Saksassa (91 prosenttia) ja Ranskassa (84 prosenttia).

Lähde: Quarterly Report 17: October 2022, 5G Observatory

Oliver Pitkänen, FiComin tietopalvelu