Monipuolinen mediaympäristö tarjoaa valtavasti katsottavaa –  vietämme Televisioviikkoa 19. – 25.10.2020

Televisio on tänä päivänä monipuolisempi kuin koskaan. Sisältöä katsotaan edelleen perinteisiltä tv-kanavilta ohjelmien lähetysaikaan, mutta myös erilaisia suoratoistopalveluita käytetään yhä enemmän. Jakelutekniikka on kehittynyt ja kuvan laatu parantunut. Teräväpiirtokuva on nykypäivän normaali kaikissa jakelukanavissa.

Kolmatta valtakunnallista Televisioviikkoa vietetään 19. – 25.10.2020. Televisioviikon aikana voi veloituksetta tutustua maksullisten teräväpiirtokanavien sisältötarjontaan. Viikonloppuna 23. – 25.10. vapaasti katsottavissa ovat:

C More:
C More Sport 1 HD
C More Sport 2 HD
C MORE Max 2 HD
Liiga UHD

Discovery:
Discovery HD
Animal Planet HD

Nordic Entertainment Group:
V sport jääkiekko HD
V sport urheilu HD
V sport golf HD

Viasat History HD
Viasat Explore HD
Viasat Nature HD

Antenni-, kaapeli- ja IPTV-verkkojen operaattorit avaavat näistä kanavista omassa valikoimassaan olevat näkymään maksutta viikonlopun ajaksi. Katseluun ei tarvita erillistä tv-korttia, mutta vastaanottimessa pitää olla HD-viritin, jotta teräväpiirtokanavat näkyvät. Liiga UHD -kanavaa varten tarvitaan UHD-tarkkuutta tukevat laitteet ja vähintään 25 Mbit/s laajakaistayhteys.

Kolme tuntia ruudun ääressä

Suurin osa suomalaisista katselee edelleen televisiota: meistä 66 % viihtyy tv:n äärellä päivittäin ja 87 % viikoittain. Käytämme television katseluun keskimäärin 2 tuntia 42 minuuttia vuorokaudessa, mutta ruudun äärellä vietetty kokonaisaika on yli 40 minuuttia suurempi. Aikaa lisäävät mm. pelaaminen sekä tallenteiden ja suoratoistopalveluiden katselu.

Koronakevät sai ihmiset vielä tiiviimmin ruudun ääreen: television katselu lisääntyi tämän vuoden tammi–toukokuussa viisi prosenttia verrattuna edellisvuoteen, ja keväällä keskimääräinen tv-katseluaika oli kolme tuntia päivässä.

Suorat kotimaiset viihdeohjelmat vetävät: esimerkiksi näin syksyllä miljoonayleisö tanssii jälleen tähtien kanssa. Suuria katsojamääriä tavoittavat perinteisesti myös uutiset ja Vain elämää -tyyppiset suosikkiformaatit.

Muuttunut mediaympäristö

Nykyään televisiosisältöjä voi katsella missä vain, milloin vain ja melkeinpä millä laitteella vain. Televisiosignaali tulee noin puoleen kodeista antenni- ja puoleen kaapeliverkon kautta. 27 % suomalaisista käyttää laajakaistaverkon IPTV-palveluja, joista peruskanavien lisäksi löytyy kanavapaketteja, videokirjastoja ja verkkotallennuspalvelu. Hybridi-tv:ssä yhdistyvät netin ja television ominaisuudet

Sisältöjä kotimaisista suoratoistopalveluista, kuten Yle Areenasta, mtv:stä ja Ruudusta, katselee 70 % suomalaisista. Netflixin, Viaplay ja HBO:n kaltaisia maksullisia palveluita tilaa meistä reilu 60 %. Suoratoistopalveluita katselevat eniten nuoret ja keski-ikäiset. Vanhimmasta ikäryhmästä enää reilu viidesosa käyttää kotimaisia suoratoistopalveluita.

Kannattaa valita testattu laite

Kun televisiota katsotaan päivittäin, on auki useimmiten perinteinen tv-vastaanotin. Jos telkkaria katsellaan harvemmin, käytetään katseluun myös tietokonetta, puhelinta ja tablettia. Ei liene yllätys, että nuoret suosivat puhelinta myös tv-sisältöjen seuraamisessa.

Kun hankit televisiota, digiboksia tai kortinlukijaa, kannattaa varmistaa, että se on Antenna Ready HD, Cable Ready HD tai Antenna Ready SMART HD -testattu. Hankkimalla testatun laitteen varmistat sen toimivuuden myös tulevaisuudessa. Testatutlaitteet.fi-sivustolta löytyy kaikki suomalaisissa televisioverkoissa testatut päätelaitteet.

Lisätietoja myös osoitteesta hdtvopas.fi.

Televisioviikon järjestää Radio- ja Televisioalan yhteistyöjärjestö RYT ry:n TV-foorumi, johon kuuluvat televisiojakelusta vastaavat operaattorit, Suomen suurimmat mediayhtiöt sekä lukuisia muita alan yrityksiä ja järjestöjä. Myös kaupan toimijat ja Teosto ovat mukana Televisioviikon toteutuksessa.

Sari Laine-Lassila, viestintäpäällikkö, FiCom ry