Myös suomalainen digiala tukee Ukrainaa

Venäjän sotatoimet Ukrainassa on tuomittu maailmalla laajasti. Myös digiala Suomessa on reagoinut tilanteeseen mm. poistamalla maksut Ukrainaan soitetuilta puheluilta ja roaming-käytöltä sekä lopettamalla Venäjän keskushallintoa tukevien televisiokanavien jakelun.

Kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24.2.2020, teleoperaattorit DNA, Elisa ja Telia ilmoittivat, että niiden matkapuhelinliittymistä voi maksuttomasti soittaa Ukrainaan. Myöskään roamingista, eli puheluista, tekstiviesteistä ja netin käytöstä Ukrainassa ei toistaiseksi laskuteta. Jotta Ukrainasta saapuvat pakolaiset voivat pitää yhteyttä läheisiinsä, teleyritykset antavat heidän käyttöönsä prepaid-liittymiä.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen twiittasi sunnuntaina 27.2., että EU aikoo estää valheellisen sotapropagandan levittämisen ja kieltää Venäjän valtiolliset mediakanavat alueellaan. Jo tätä ennen Suomessa kaapeli-tv-jakelua hoitavista yrityksistä Elisa oli ilmoittanut lopettavansa Russia Today -kanavan ja Telia lisäksi valikoimissaan olevan RU TV -kanavan vapaan jakelun Ukrainan sotatilan vuoksi. Viikonloppuna Russia Today -kanava poistui myös paikallisten Finnet-yhtiöiden verkoista. DNA:lla ei RT-kanavaa ole ollut jakelussaan. Myös pääsy näiden tv-kanavien verkkosivuille Suomessa on estetty pakotelainsäädännön ja Traficomin pyynnön perusteella.

Osa kaapeli-tv-yhtiöistä on avannut vapaaseen katseluun kansainvälisiä uutiskanavia, esimerkiksi Al Jazeera, BBC ja CNN. Tarkemmat tiedot löytyvät operaattorien verkkosivuilta.

Google on ilmoittanut useista toimenpiteistä, joilla se pyrkii parantamaan käyttäjiensä turvallisuutta. Ukrainan siviilien suojelemiseksi esimerkiksi Google Maps -palvelusta on väliaikaisesti poistettu reaaliaikainen ruuhkadata. Myös alueella olevien ihmisten tilien turvasuojauksia on parannettu ja useat ukrainalaissivustot ovat ottaneet käyttöön ilmaisen palvelunestohyökkäyksiä torjuvan suojausohjelman. YouTubessa nostetaan pinnalle luotettavien uutislähteiden materiaalia ja poistetaan valheellista informaatiota suoltavia kanavia ja videoita.

Microsoft on auttanut Ukrainaa mm. tunnistamalla maahan kohdistuvia kyberuhkia ja avustaa niiden torjunnassa. Microsoft osallistuu myös disinformaation vastaisiin toimiin, eikä sen alustalla näytetä RT:n tai Sputnikin sisältöä. Myöskään näiden mainoksia ei näytetä, eikä kanaville sijoiteta muiden mainoksia. Microsoft on myös ilmoittanut lopettavansa tuotteidensa ja palveluidensa myynnin Venäjällä.

Useat digialan yritykset ovat tehneet huomattavia lahjoituksia humanitaarista apua Ukrainassa antaville järjestöille.

(Tukitoimien tilannetta päivitetty 7.3.2022.)

Sari Laine-Lassila, viestintäpäällikkö, FiCom ry