Nykypäivän antenni-tv: teräväpiirtokuvaa ja lisäpalveluita verkosta
Antenni-tv-verkossa siirrytään lähitulevaisuudessa kokonaan teräväpiirtoaikaan. Liikenne- ja viestintäministeriön asettama maanpäällisen televisiotoiminnan teknologiasiirtymää valmisteleva työryhmä seuraa antenniverkon maksuttomien kanavien siirtämistä DVB-T2-lähetystekniikkaan.
Suomessa on noin 1,2 miljoonaa kotitaloutta, joissa televisiolähetykset vastaanotetaan antenniverkon kautta. T2-tekniikkaan siirtyminen tekee mahdolliseksi teräväpiirto- eli HD-sisältöjen lähettämisen sekä nykyistä kattavamman kanavatarjonnan. Antenniverkon maksu-tv-kanavilla uutta lähetystekniikkaa käytetään jo nyt.
Uuteen tekniikkaan siirtyminen perustuu valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle selontekona antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin. Siirtymän lopullista aikataulua ei ole vielä päätetty. On tärkeä varmistaa, että kuluttajilla on mahdollisimmat hyvät valmiudet siirtyä DVB-T2-lähetysten vastaanottoon.
Teräväpiirtotelevisioiden määrä tasaisessa kasvussa
Kaikista Suomen tv-talouksista 85 %:lla on käytössään vähintään yksi teräväpiirtovastaanotin. Kaikista kaapeliverkossa tv-lähetyksiä vastaanottavista talouksista 90 %:lla on HD-tasoinen laite, mutta antenniverkon laitekannassa on enemmän uusimisen varaa: kaikista antennitalouksista 79 %:ssa on käytössä teräväpiirtotelevisio tai -digiboksi.
Nykyisin myynnissä olevissa uusissa vastaanottimissa on pääsääntöisesti uuden tekniikan mukainen T2-viritin, mutta asian voi helpoiten varmistaa valitsemalla laitteen, joka on Antenna Ready HD -hyväksytty. Vaikka nykyisessä televisiossa ei T2-viritintä olisikaan, sitä ei välttämättä tarvitse vaihtaa. Riittää, kun hankkii DVB-T2-virittimellä varustetun digiboksin.
Testatut laitteet -sivustolla voi television mallinumeron perusteella tarkistaa, onko laite Antenna Ready HD -hyväksytty, jolloin siinä varmasti on T2-viritin. Myös Traficomin ylläpitämä www.hdtvopas.fi -sivusto tarjoaa mahdollisuuden testata, toimiiko oma televisiovastaanotin myös tulevaisuudessa.
Alan yhteistyössä ideoimaa Televisioviikkoa vietetään jälleen 19. – 25.10.2020. Televisioviikolla on mahdollisuus kokeilla maksutta joitakin tavallisesti maksullisia teräväpiirtokanavia niin antenni-, kaapeli- kuin iptv-verkoissa.
Hybridi-tv yhdistää television ja netin
Digita on jo usean vuoden ajan rakentanut HbbTV- eli hybridi-tv-palveluita osaksi antenniverkon televisiotarjontaa. Monen tv-kanavan ohjelmissa hyödynnetään nykyisin erilaisia vuorovaikutteisia hybridipalveluita, mm. yleisöäänestyksiä ja sosiaalisen median yhdistämistä tv-lähetykseen. HbbTV tarjoaa myös mainostajille uudenlaisia mahdollisuuksia.
Hybridi-tv-palvelut eroavat älytelevisiosta siinä, että ne lähetetään ohjelmavirran mukana tulevana lisäpalveluna, eikä erillisiä sovelluksia tarvita. Suomalaisilla on tällä hetkellä noin 600 000 päätelaitetta, joissa hybridi-tv-palveluja voi käyttää.