Puhelimen palauttaminen kierrätykseen on ekoteko

Kun hankit uuden puhelimen, tuleeko vanha jemmattua varalaitteeksi? Tai säilytätkö vanhoja puhelimia, koska tietoturva huolettaa?

Puhelimien sisältämät arvometallit uusiokäyttöön

Elektroniikkajätteen määrä kasvaa lähes 7 % vuodessa. Suomalaiset ovat laiskoja puhelimien kierrättäjiä: eri arvioiden mukaan noin 10 – 20 % kännyköistä kierrätetään. Puhelimen palauttaminen kierrätykseen olisi kuitenkin helppo, mutta merkityksellinen ekoteko, sillä jopa 99 % matkapuhelimien materiaaleista on kierrätettäviä. Vaikka pieninä pitoisuuksina laitteissa olevien metallien talteenotto onkin haastavaa, voidaan kännyköistä saada talteen ja uudelleen kiertoon arvokkaita metalleja: kultaa, hopeaa, kuparia, nikkeliä ja kobolttia. Niistä saadaan myös erilaisia uusiokäyttöön soveltuvia muovilaatuja ja murskattua lasia. Kierrätysmateriaalien hyödyntäminen vähentää kaivostoimintaa, ympäristöhaittoja ja energiankulutusta.

Laite tyhjäksi tietoturvallisesti

Vanhan puhelimen tiedot voi tuhota palauttamalla laitteen tehdasasetukset. Jos haluat olla varma siitä, että kaikki puhelimesi tiedot poistetaan asianmukaisesti, palauta vanha, käytöstä poistettu laitteesi operaattorin tai kodinkoneliikkeen lukolliseen tietoturva-astiaan tai SEIFFI-palvelun kautta. Palautuspisteisiin tuodut laitteet käsitellään tietoturvallisesti. SEIFFI-palvelussa puhelimen kaikki tiedot poistetaan ja muisti tyhjennetään joko digitaalisesti ylikirjaamalla tai mekaanisesti murskaamalla niin, että tietoja ei voida enää palauttaa eikä niitä joudu vääriin käsiin.

Lue lisää sähkö- ja elektroniikkalaitteiden palautuspaikoista

Vaihtohyvitystä vanhasta laitteesta

Toimivasta ja ehjästä päätelaitteesta voi myös saada silkkaa rahaa. Useat liikkeet antavat puhelimista ja tableteista hyvityksen vaihdossa uuteen, ja osassa hyvityksen voi saada myös rahana ilman ostovelvoitetta.  Myymälä huolehtii vaihdossa ottamansa laitteet tietoturvallisesti joko uudelle omistajalle tai kierrätykseen.

Lähteet: LVM, DNA, Elisa, Telia, Elker, Kuusakoski, SER

Katja Laine, viestintä ja televisioasiat, FiCom ry