Suomen 3G-verkot suljetaan vuoden 2023 aikana, 2G lähivuosina

Laitteet ja SIM-kortit kannattaa päivittää ajoissa

Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Aasiassa, Afrikassa ja Australiassa mobiilioperaattorit ovat sulkeneet tai sulkemassa 2G- ja 3G-mobiiliverkkoja. Vanhojen verkkojen käytöstä poistaminen vaiheittain on myös BERECin, eurooppalaisten televiranomaisten yhteistyöelimen, vuoden 2023 asialistalla.

Suomessa mobiilioperaattorit luopuvat 3G-matkapuhelinverkoista vaiheittain vuoden 2023 loppuun mennessä. Jatkossa operaattorit panostavat uudempiin verkkoteknologioihin (4G ja 5G), jotka vastaavat paremmin sekä nykyisiin että tulevaisuuden käyttötarpeisiin.

3G-verkon liittymät, IoT-laitteet ja SIM-kortit on syytä päivittää hyvissä ajoin, jotta ne toimivat myös vuoden 2023 jälkeen. Jos SIM-kortti on hankittu vuonna 2010 tai sen jälkeen, se toimii myös 4G- ja 5G-verkoissa. Tätä vanhemmat SIM:t tulee vaihtaa uusiin.

3G:n korvaava 4G IoT-verkko on saatavilla kaikkialla Suomessa viimeistään vuonna 2024, ja LTE-M-verkko kattaa koko maan jo nyt. Myös kyseisiin verkkoihin tarkoitettuja päätelaitteita – myös sähkömittareita – on tullut markkinoille yhä enemmän.

Noin kolmessakymmenessä vuodessa on syntynyt neljä mobiiliverkkojen teknologiasukupolvea, jotka kaikki vaativat taajuusresursseja, energiaa, teknisiä laitteita sekä osaavaa henkilöstöä kehittämään ja ylläpitämään niitä. Lisäksi 3G:n merkitys on 2010-luvun jälkeen pienentynyt jatkuvasti ja merkittävästi, ja nykyään sitä käyttää enää pieni määrä asiakkaista.

Kun 2G ja 3G siirtyvät historiaan, verkon kapasiteettia vapautuu uusille, tietoturvallisemmille ja energiatehokkaammille 4G- ja 5G-verkoille. Uudet verkkotekniikat mahdollistavat esimerkiksi älykkään sähköverkon kehittämisen, hyödyntämisen ja ratkaisut entistä paremmin.

Myös 2G tulee tiensä päähän lähivuosina

 Yli 30-vuotta vanhassa 2G-verkossa kulkee enää pääsääntöisesti puhe- ja tekstiviestiliikennettä. 2G-matkapuhelinlaitteiden määrä on laskenut jo usean vuoden ajan. Vanha tekniikka kuluttaa runsaasti energiaa, syö taajuuskapasiteettia, ja sen ylläpito hidastaa 4G-kehitystä. Jo tällä hetkellä 4G:n väestöpeittokattavuus on sama kuin nykyisellä 2G:llä.

Lähtökohtaisesti myös 2G-SIM kortit, jotka on hankittu 2010 jälkeen toimivat 4G- ja 5G-verkoissa. Edellytyksenä on kuitenkin, että SIM-kortti on kooltaan mikro- tai nano-mallia. Jos kortti on vanhan, perinteisen kortin kokoinen, sen vaihtaminen on tarpeen.

Liikenne- ja viestintäministeriö sekä Traficom tulevat tarkastelemaan 2G-toimilupien velvoitteita ja kestoa ensi vuonna.

Ota yhteys omaan operaattoriisi

 Tietoliikenneverkoissa tapahtuviin muutoksiin kannattaa varautua ajoissa ja ottaa yhteyttä omaan yhteistyökumppaniin mahdollisimman pian.

Marko Lahtinen, lakiasioiden päällikkö, FiCom ry