Suomen 3G-verkot suljetaan vuoden 2023 aikana

Eri puolilla maailmaa suljetaan parhaillaan 3G-mobiiliverkkoja. Suomessa mobiilioperaattorit luopuvat 3G-matkapuhelinverkoista vaiheittain vuoden 2023 loppuun mennessä. Jatkossa operaattorit panostavat uudempiin verkkoteknologioihin (4G ja 5G), jotka vastaavat paremmin sekä nykyisiin että tulevaisuuden käyttötarpeisiin.

Puhe- ja tekstiviestipalvelut valloittivat maailman 90-luvulla ja tekivät matkapuhelimista kansainvälisen kuluttajatuotteen. Silloin palvelut toteutettiin 2G-tekniikalla. 3G tuli markkinoille 2000-luvun alkupuolella, ja se toi internetin jokaisen taskuun. Toki tarvittiin vielä useita vuosia verkko- ja päätelaitetekniikan kehitystä ennen kuin data liikkui sujuvasti 3G-verkkojen ja puhelimen välillä.

3G:n rinnalla alettiin kehittää entistä tehokkaampaa, 4G-standardiin perustuvaa mobiilitekniikkaa. Sen leviäminen alkoi 3G:n menestyksen saattelemana 2010-luvulla ja teki mahdolliseksi myös monien, nykyään erittäin suosittujen sovellusten, kuten Facebookin, Instagramin ja YouTuben kehittymisen.

Nyt 2020-luvulla on vuorossa jo 5G, jonka tiedonsiirtokapasiteetti on edeltäjiinsä verrattuna moninkertainen. Se mahdollistaa entistä huomattavasti nopeammat yhteydet ja on paljon edellisiä verkkosukupolvia energiatehokkaampi. 3G:n merkitys on 2010-luvun jälkeen pienentynyt jatkuvasti, ja nykyään sitä käyttää enää pieni määrä asiakkaista.

Noin kolmessakymmenessä vuodessa on syntynyt neljä mobiiliverkkojen teknologiasukupolvea, jotka kaikki vaativat taajuusresursseja, energiaa, teknisiä laitteita sekä osaavaa henkilöstöä kehittämään ja ylläpitämään niitä. Kun 3G siirtyy historiaan, verkon kapasiteettia vapautuu uusille tekniikoille. Vanhasta luopuminen tekee mahdolliseksi investoimisen uuteen, kuluttajia paremmin palvelevaan tekniikkaan.

3G-verkoilta vapautuvat resurssit siirretään 4G- ja 5G-tekniikoiden käyttöön, mikä mahdollistaa niiden kehittämisen entistä paremmiksi. Kun 3G-verkko suljetaan, varmistetaan jäljelle jäävien tekniikoiden kuuluvuus ja kapasiteetti etukäteen. 3G-puhelinten puheominaisuus toimii verkon sulkemisen jälkeen 2G-verkossa. Suurin osa aktiivisista netin mobiilikäyttäjistä on jo nyt siirtynyt vähintään 4G:n käyttöön.

Jos vielä käyttää mobiilidatapalveluita 3G-verkossa, kannattaa puhelin tai tabletti päivittää 4G:hen tai 5G:hen vuoden 2023 loppuun mennessä. Jos taas käyttää ainoastaan puhe- ja tekstiviestipalveluita, ne toimivat entisellä puhelimella jatkossakin.

Matkoille lähtiessä on hyvä varmistaa, että yhteydet toimivat myös ulkomailla. Useissa Euroopan maissa operaattorit ovat jo sulkeneet tai sulkemassa 3G-verkkonsa tänä vuonna. Näin tapahtuu myös mm. USA:ssa ja Kanadassa. Nykyaikainen laite ja liittymä takaa yhteydet myös reissussa.

Sari Laine-Lassila, viestintäpäällikkö, FiCom ry