Tarkkana telkkariostoksilla

Antenna-/Cable Ready HD -testauksella varmistetaan, että televisiovastaanottimet toimivat moitteettomasti kaikkien suomalaisten operaattoreiden verkoissa. Testatulla päätelaitteella näet myös teräväpiirtokanavat.

FiCom koordinoi televisiolaitteiden testaus- ja sertifiointijärjestelmää Suomessa. Testaus käynnistettiin yhteistyössä operaattoreiden ja laitevalmistajien kanssa vuonna 2006. Tuolloin haluttiin varmistaa, että televisiolaitteet toimivat oikein jo ennen kuin ne saapuvat kuluttajien saataville kauppoihin.

Laitevalmistajille vapaaehtoinen testaus ei ole laatutesti, emmekä laita laitteita paremmuusjärjestykseen, vaan tavoitteena on varmistaa niiden toiminta kaikkien eri suomalaisoperaattoreiden televisioverkoissa. Antenniverkkoa Suomessa operoi Digita ja alueellisia kaapelitelevisioverkkoja DNA, Elisa, Telia sekä paikalliset Finnet-yhtiöt. On niin kuluttajan, laitekaupan kuin operaattorinkin etu, että myynnissä on kaikissa näissä verkoissa testatusti toimivia laitteita.

Asia on ajankohtainen, sillä antennitelevisioverkossa valmistaudutaan jakelutekniikan muutokseen. Jo nyt kaikista antenniverkon kanavista suurin osa ‒ kaikki teräväpiirto- ja maksukanavat ‒ lähetetään uudella DVB-T2-tekniikalla. Televisio-ostoksilla kannattaa siis varmistaa, että harkinnassa oleva laite on Antenna Ready HD -merkitty.

Vaihtoehtona laitevalmistajan oma testaus

Testauskokonaisuuteen sisältyy lukuisia ääni-, kuva, viritys-, ohjelmaopas-, tallennus- ja hybriditestejä, joilla laitteen toimivuutta selvitetään. Aiemmin kaikki testit tehtiin FiComin yhteistyölaboratorioissa. Noin vuoden verran käytössä on ollut myös vaihtoehtoinen toimintamalli, jossa laitevalmistaja voi halutessaan testata laitteen osittain itse sen sijaan, että koko testauksen tekisi testauslaboratorio.

Testauksen taustalla ovat kuitenkin edelleen samat, yhteispohjoismaiseen NorDig-ohjeistukseen perustuvat laite- ja testitapausmäärittelyt, ja FiComin yhteistyölaboratoriot vastaavat jatkossakin laitteiden kenttätestauksesta eri verkoissa.

Testatutlaitteet.fi-sivusto

Kaikki testausprosessin hyväksytysti läpäisseet televisiolaitteet on listattu kuluttajia, operaattoreiden asiakaspalveluita ja laitekauppaa palvelevalla www.testatutlaitteet.fi-sivustolla, johon on koottu myös lisätietoja testauksesta ja laitevaihtoehdoista.

Verkkosivuston luetteloista löytyy yli 4 000 antenniverkon (Antenna Ready HD) ja yli 6 000 kaapeliverkon (Cable Ready HD) laitetta. Testatut ja hyväksytyt antenniverkon hybridi- eli HbbTV-laitteet tunnistaa merkinnästä Antenna Ready SMART HD.

Katja Laine, viestintä ja televisioasiat, FiCom ry