Tee ekoteko ja laita kännykät kiertoon

Kun hankit uuden puhelimen, tuleeko vanha jemmattua varalaitteeksi? Tai säilytätkö vanhoja puhelimia, koska tietoturva huolettaa? Ei kannata – laita mieluummin kännykkä kiertoon.

Digitalisoituminen näkyy kasvuna elektroniikkajätteen määrässä: se on kasvanut viidessä vuodessa 21 % ja on maailman nopeimmin kasvava jätelaji. Elektroniikkajätteen määrän uskotaan jatkavan kasvuaan niin, että vuonna 2030 sitä on maailmassa noin 74 miljoonaa tonnia. (The Global E-waste Monitor 2020).

Suomalaiset ovat laiskoja puhelimien kierrättäjiä: sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräystä ja kierrätystä organisoiva Elker on arvioinut, että Suomessa vain noin 20 % kännyköistä päätyy joko kierrätykseen tai uudelleen käytettäväksi.

Puhelimien sisältämät arvometallit uusiokäyttöön

Yksi nopeimmin kasvavista elektroniikkajätevirroista tulee käytöstä poistetuista matkapuhelimista. Ne sisältävät usein myös arvokkaita, uudelleenkäyttöön sopivia materiaaleja.

Puhelimen palauttaminen kierrätykseen onkin helppo, mutta merkityksellinen ekoteko – jopa 99 % matkapuhelimien materiaaleista on kierrätettäviä. Vaikka pieninä pitoisuuksina laitteissa olevien metallien talteenotto onkin haastavaa, voidaan kännyköistä saada talteen ja uudelleen kiertoon arvokkaita metalleja: kultaa, hopeaa, kuparia, nikkeliä ja kobolttia. Niistä saadaan myös erilaisia uusiokäyttöön soveltuvia muovilaatuja ja murskattua lasia. Kierrätysmateriaalien hyödyntäminen vähentää kaivostoimintaa, ympäristöhaittoja ja energiankulutusta.

Kierrättäminen tietoturvallisesti

Vanhan puhelimen tiedot voi tuhota palauttamalla laitteen tehdasasetukset. Jos haluat olla varma siitä, että kaikki puhelimesi tiedot poistetaan asianmukaisesti, palauta vanha, käytöstä poistettu laitteesi operaattorin tai kodinkoneliikkeen lukolliseen tietoturva-astiaan tai SEIFFI-palvelun kautta.

Palautuspisteisiin tuodut laitteet käsitellään tietoturvallisesti: puhelimen kaikki tiedot poistetaan ja muisti tyhjennetään joko digitaalisesti ylikirjoittamalla tai mekaanisesti murskaamalla niin, että tietoja ei voida enää palauttaa, eikä niitä joudu vääriin käsiin. Lue lisää sähkö- ja elektroniikkalaitteiden palautuksesta.

Vaihtohyvitystä vanhasta laitteesta

Toimivasta ja ehjästä päätelaitteesta voi myös saada silkkaa rahaa. Useat liikkeet antavat puhelimista ja tableteista hyvityksen vaihdossa uuteen. Myymälä huolehtii vaihdossa ottamansa laitteet tietoturvallisesti joko uudelle omistajalle tai kierrätykseen.

Osa operaattoreista, esim. Elisa, tarjoaa myös mahdollisuuden postittaa vanha laite maksutta kierrätettäväksi.

Eurooppalaisilta teleoperaattoreilta ekoluokitus kännyköille

Eurooppalaiset teleoperaattorit ovat luoneet puhelimille niiden ympäristövaikutuksia mittaavan Eco Rating -luokituksen, jonka tavoitteena on antaa yhtenäistä, johdonmukaista ja läpinäkyvää tietoa älypuhelinten ympäristövaikutuksista.

Mitattavina ovat laitteen kestävyys, korjattavuus ja kierrätettävyys, valmistuksessa käytetyt luonnonvarat sekä laitteen koko elinkaaren hiilijalanjälki. Tulosten perusteella laitteelle annetaan ekologisuutta mittaava pisteluku, joka asettuu yhden ja sadan välille. Suomalaisoperaattoreista hankkeessa on mukana Telia.

Lähteet: LVM, ITU, DNA, Elisa, Telia, Elker, Kuusakoski, SER

Katja Laine, viestintä ja televisioasiat, FiCom ry