Televisiolla vahva asema suomalaisissa kotitalouksissa

Television katselu vie yhä päivittäin yli 2,5 tuntia

Suomalaiset käyttivät vuonna 2021 television katseluun päivittäin aikaa keskimäärin 2 tuntia 43 minuuttia, selviää Finnpanelin tuoreimmasta tutkimuksesta. Edellisvuodesta television katseluun käytetty aika laski neljä minuuttia. Sen sijaan muu ruudun käyttö kasvoi samaiset neljä minuuttia, joten keskimäärin suomalaiset käyttivät tv-sisältöjen parissa saman verran aikaa kuin vuonna 2020. Muu ruudun katselu pitää sisällään esimerkiksi suoratoistopalveluiden tai vanhojen tallenteiden katsomisen, pelaamisen sekä dvd:n / bluerayn katselun.

Reilu neljännes tilaa maksu-tv-kanavia

Perinteistä maksu-tv:tä tilasi viime vuonna 27 % suomalaisista kotitalouksista (Finnpanel). Maksukanavien tilaajatalouksien kokonaismäärä sisältää antenni-, kaapeli- ja satelliittivastaanottotavat sekä internetissä olevia maksukanavia, kuten C Moren. Maksu-tv:tä tilaavien kotitalouksien määrä on pysynyt suhteellisen samalla tasolla koko 2010-luvun.

Kaapeli-tv-liittymien määrä kasvussa, iptv-liittymissä laskua

Kaapeli-tv-liittymiä oli vuoden 2021 lopussa reilu 1,8 miljoonaa. Liittymämäärä kasvoi hieman, 2,4 %, verrattuna edeltävään vuoteen. Sen sijaan iptv-liittymien määrä laski 6,3 %. Loppuvuonna 2021 iptv-liittymiä oli 624 000.

HD-virittimet yleistyvät antennitalouksissa

Antennitelevisioverkossa siirrytään lähivuosina käyttämään pelkästään DVB-T2-lähetystekniikkaa, joka mahdollistaa teräväpiirto- eli HD-lähetykset ja entistä laajemman kanavatarjonnan. Antenniverkon maksullinen kanavatarjonta toteutetaan jo nyt teräväpiirtotekniikalla, ja kaapeliverkossa HD-lähetyksiä on ollut pitkään. Alkuvuonna 2022 kaikista tv-talouksista 88 prosentilla oli vähintään yksi HD-vastaanottoon soveltuva televisio tai digiboksi. Kaapelitalouksien osalta luku oli 89 % ja antennitalouksissa 77 %.

Riikka Vaaja, tietoasiantuntija, FiCom ry