Turvallisesti digiliikenteessä – opetellaan liikennevalot

Lasten tavallinen arki on yhä enemmän digitaalista, ja kuten liikenneturvallisuuskasvatus, myös digiturvataitokasvatus on tärkeä aloittaa hyvissä ajoin. Mitä aikaisemmin keskustelu ja yhteiset säännöt digilaitteiden turvallisesta käytöstä aloitetaan ja sovitaan, sitä luonnollisempaa on aiheesta keskustelu myös jatkossa.

Vanhemman tuki, ohjeistus ja läsnäolo digiarjessa antaa lapselle mahdollisuuden nauttia täysipainoisesti ja turvallisesti älylaitteiden hyödyistä ja mukavuuksista. Lapsen kanssa on tärkeää tutkia ikätasolle sopivaa digitaalista ympäristöä ja sovelluksia sekä opettaa lasta kertomaan myös digiliikenteen menemiset ja kuulumiset. Kukaan ei opi liikennesääntöjä omin päin, vaan kaikki turvataidot opetellaan yhdessä.

– On hyvä muistaa, että yksioikoinen digilaitteiden ja sovellusten käytön rajoittaminen ja kieltäminen eivät suojaa lasta. Paras turvataito, jonka vanhempi voi lapselleen antaa, on läsnäolo lapsen digiarjessa ja ohjeistus siitä, miten lapsi saa helposti kerrottua, jos kohtaa verkossa haitallista sisältöä, sanoo toiminnanjohtaja Nina Vaaranen-Valkonen Suojellaan Lapsia ry:stä.

Digilaitteet, -sovellukset ja -pelit muuttuvat ja kehittyvät jatkuvasti. Yksittäisiä sovelluskohtaisia neuvoja tärkeämpää onkin vanhemman tuki, ohjeistus ja yhdessä harjoittelu. Netin erilaisista sisällöistä ja mahdollisista hämmentävistä tilanteista on tärkeä keskustella, ja lapsen kanssa yhdessä on myös hyvä harjoitella, miten toimia, mikäli tällaisia sattuu kohdalle. Turvataidot vaativat lapselta nopeitakin päätöksiä ja toimia. Aikuisilla on vastuu luoda ilmapiiri, jossa lapsi kokee turvalliseksi kysyä ja kertoa kaikesta kokemastaan – niin mukavista kuin pelottavistakin tilanteista ja niin onnistumisista kuin erheistäkin.

Suojellaan Lapsia ry on Turvallisesti digiliikenteessä -hankkeessaan kehittänyt selkeän kolmiportaisen liikennevalomallin, joka opettaa toimimaan turvallisesti verkossa. Voit tutustua huoltajille tehtyyn Stop, Slow & Go -oppaaseen täällä.

Suojellaan Lapsia ry järjestää 24.8.2021 klo 19.00 – 20.30 kaikille avoimen, erityisesti 5 – 9 -vuotiaiden huoltajille suunnatun #VarhainOnParhain -verkkovanhempainillan, jossa keskitytään lasten digiturvataitoihin.

Tehdään digiliikenteessä liikkumisesta yhdessä lapsille turvallisempaa! Lue lisää!

FiCom ry on yksi Suojellaan Lapsia ry:n Turvallisesti #Digiliikenteessä -projektin kumppaneista.

Katja Laine, viestintä ja televisioasiat, FiCom ry