Useiden ulkomaisten tv-kanavien näkyminen kaapeli- ja IPTV-verkoissa uhkaa keskeytyä

Tekijänoikeusjärjestöt Kopiosto ja Teosto ovat irtisanoneet useiden ulkomaisten televisiokanavien jakeluehtoja koskevan sopimuksen. Sopimus koskee useita ruotsin-, viron-, saksan- ja ranskankielisiä kanavia, joiden jakelu kaapeli- ja IPTV-verkoissa uhkaa nyt keskeytyä.

Lukuisten ulkomaisten televisiokanavien – muun muassa Suomessa paljon katseltujen Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n kanavien – jakelu kaapeli- ja IPTV-verkoissa on vaakalaudalla vuodenvaihteessa, sillä tekijänoikeusjärjestöjen irtisanottua sopimuksen jakelusta vastaavat operaattorit joutuvat keskeyttämään kanavien jakelun verkoissaan. Irtisanottuaan sopimuksen järjestöt ilmoittivat myös, että jakeluehdoista ja -hinnoista ei jatkossa enää neuvotella, vaan Kopiosto ilmoittaa ehdot ja hinnat yksipuolisesti.

“Kanavien jakelua hoitavat operaattorit ovat pitkin syksyä pyrkineet neuvotteluratkaisuun yhteishallinnointilain mukaisesti tekijänoikeusjärjestöjen kanssa. Valitettavasti Kopiosto ja Teosto ovat tästä huolimatta irtisanoneet sopimuksen ja kieltäytyneet jatkoneuvotteluista, eikä kanavien jakelun jatkaminen ole niiden mukaan mahdollista ilman voimassa olevaa sopimusta”, toimitusjohtaja Elina Ussa Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry:stä pahoittelee.

”Yli puolet suomalaisista vastaanottaa tv-lähetykset kaapeli- tai IPTV -verkossa, ja käsillä oleva tilanne on hankala erityisesti kielivähemmistöjen kannalta”, Ussa jatkaa.

Televisiokanavien jakelusta vastaavia operaattoreita edustavan FiComin ja tekijänoikeusjärjestöjen välisillä yhteistyösopimuksilla on pitkä historia. Osapuolet ovat jo vuosien ajan neuvotelleet ja sopineet Kopioston edustamien ulkomaisten televisiokanavien jakeluehdoista kaapeli- ja IPTV -verkoissa. Tämä vuosittainen neuvottelukäytäntö on taannut kuluttajille kattavan valikoiman ulkomaisia televisiokanavia kohtuulliseen hintaan: esimerkiksi monilla ruotsinkielisillä alueilla ruotsalaiset tv-kanavat ovat erittäin laajassa jakelussa.

”FiCom luonnollisesti toivoo, että sen jäsenyhtiöt voisivat jatkaa kanavien jakelua kotitalouksille nykyisen sopimuksen päättymisen eli 31.12.2020 jälkeen, mutta tämä edellyttäisi, että tekijänoikeusjärjestöt suostuisivat jatkamaan neuvotteluita vuodenvaihteen yli. Sen sijaan ne vaativat, että operaattorit hyväksyvät niille yksipuolisesti sanellut jakeluehdot ilman neuvotteluita”, summaa Ussa.

Liite: Luettelo kanavista, joita jakelukeskeytys voi koskea