Uusi verkko valloittaa maan kaupunki kerrallaan

Ensimmäiset 5G-taajuudet huutokaupattiin Suomessa reilu vuosi sitten. Toimiluvat 3,5 gigahertsin taajuusalueelle myönnettiin meillä ensimmäisten Euroopan maiden joukossa. Toimiluvan saaneet DNA, Elisa ja Telia aloittivat uusimman sukupolven matkaviestinverkkojen rakentamisen tämän vuoden alussa.

Aiempien verkkosukupolvien tapaan 5G:n rakentaminen on alkanut suurimmista kaupungeista. 5G-verkkoa löytyy aluksi pääsääntöisesti kaupunkien keskustoista, joista peittoalue laajenee ripeästi. Myöhemmin 5G tulee ulottumaan myös haja-asutusalueille taajamien ulkopuolella.

Rakentaminen vauhdissa kaikilla operaattoreilla

DNA:n ensimmäiset 5G-pilottiverkot ovat käytössä Helsingissä, Vantaalla, Hyvinkäällä ja Porissa.

Elisa on avannut 5G-verkot tähän mennessä Turkuun, Tampereelle, Jyväskylään, Helsinkiin, Lahteen, Vantaalle, Ouluun, Kuopioon ja Kouvolaan.

Telian ensimmäisen vaiheen 5G-verkon palvelualueita on Helsingissä, Vantaalla ja Oulussa.

Kaikki operaattorit rakentavat verkkojaan tiiviisti, ja niiden peittoalue laajenee kiihtyvällä tahdilla. Uusia kaupunkeja ja alueita tulee 5G-kuuluvuuden piiriin jatkuvasti.

Hakuaika ensimmäisille Ahvenanmaan 5G-verkkotoimiluville on parhaillaan käynnissä.

Suomi ensimmäisten joukossa

Suomi on kansainvälisesti yksi 5G:n edelläkävijämaista. Kaupallisia 5G-verkkoja on Euroopassa avattu myös Sveitsissä, Iso-Britanniassa ja Espanjassa. Euroopan ulkopuolella 5G-maita ovat esimerkiksi Etelä-Korea ja Yhdysvallat.

Liikenne- ja viestintäministeriö on linjannut digitaalisen infrastruktuurin strategiassa, että seuraavan 5G-taajuusalueen, 26 GHz:n, käyttöoikeudet myönnetään keväällä 2020.

Monenlaisia hyötyjä

Kuluttajien lisäksi 5G-teknologia hyödyttää erityisesti yrityksiä. Erilaisten IoT-ratkaisuiden lisääntyminen mahdollistaa muun muassa prosessien reaaliaikaisen valvonnan, koneiden etäkäytön ja huoltotarpeiden paremman ennakoinnin. 5G-verkon viipaloinnilla voi myös toteuttaa yksittäisten käyttäjien, esimerkiksi tuotantolaitosten, sairaaloiden ja kotienkin, tarpeisiin räätälöidyn oman verkon.

5G auttaa optimoimaan eri toimintoja ja säästämään kustannuksia, energiaa ja ympäristöä. Verkkojen erittäin suuri nopeus ja viiveettömyys tekevät mahdolliseksi mm. älykaupungit ja -liikenteen. 5G:n tehokkuus edesauttaa myös esimerkiksi verkkopelaamisesta ja lisää osaltaan e-urheilun suosiota.

Kuluttajille on jo nyt myynnissä 5G-puhelimia ja -reitittimiä, joiden valikoima laajenee jatkuvasti.

Lue myös:

Sari Laine-Lassila, viestintäpäällikkö, FiCom ry