Viestintäverkot kestävät ennenkokemattoman kuormituksen

Suomalaiset ovat tietoliikennepalveluiden suurkuluttajia. Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on kasvattanut ennätyslukemiin niin etätyöntekijöiden kuin kotona opiskelevien ja etäkoulua käyvien määrän.

Kuluneen puolentoista viikon aikana viestintäverkot ovat olleet ennenkokemattoman kuormituksen alla. Ne ovat kuitenkin kestäneet lisääntyneen dataliikenteen erinomaisesti, ja kapasiteetti on riittänyt hyvin.  Esiin tulleet ongelmat ovat toistaiseksi koskeneet joidenkin servereiden, VPN-yhteyksien sekä ohjelmistojen kykyä kestää kasvanut käyttäjämäärä.

Myöskään viranomaisverkon toimintaan koronaviruksella ei ole ollut vaikutuksia. Viranomaisille varatussa Virve-verkossa riittää kapasiteettia kaikille käyttäjille. Traficomin mu­kaan tie­to­lii­ken­ne­ver­kot on mi­toi­tet­tu käyt­tö­piik­kien mu­kai­ses­ti, ei­kä niille tarvitse tehdä eri­tyis­toi­men­pi­tei­tä.

Teleyritysten mukaan puheluliikenne jopa tuplaantui ensimmäisten hallituksen julkaisemien koronatoimenpiteiden jälkeen. Datankäyttö on kasvanut merkittävästi päivällä, mutta käytön huippu saavutetaan edelleen ilta-aikaan klo 20 – 22 välillä. Kasvanut datan käyttömäärä jakautuu nyt tasaisemmin koko vuorokaudelle. Liikennemäärät ovat lisääntyneet sekä mobiili- että kiinteässä verkossa.

Teleyritykset valvovat tilannetta tarkkaan. Samaan aikaan tehdään lisäinvestointeja 4G-verkon kapasiteetin kasvattamiseen, ja 5G-verkon rakentamista jatketaan suunnitellusti.

Ala toimii auttaakseen

FiComin jäsenyritykset ovat aktiivisesti tarjonneet apuaan vaikeassa tilanteessa. Google on avannut globaalin Covid-19-verkkosivuston koronatilanteen seurantaan. Telia tarjoaa CNN:n ja BBC World Newsin uutiskanavat verkossaan maksuttomina huhtikuun loppuun saakka. DNA, Elisa ja Telia ovat sopineet viranomaisten kanssa, että kaikille ulkomailta Suomeen palaaville matkustajille lähetetään koronavirusta koskeva tekstiviesti.

Epidemian aiheuttama talousahdinko on saanut yritykset reagoimaan. Telia tarjoaa pienyrityksille markkinointikampanjan ja digitaalisia työvälineitä. Elisa, Suomen yrittäjät ja Microsoft antavat pienyrittäjille etätyövälineet käyttöön veloituksetta. DNA:n ja Suomen Yrittäjäopiston maksuttomassa Yrittäjän digiakatemiassa voi opiskella digitaitoja verkkokurssina itselleen sopivana ajankohtana. 

EU:n pyynnöstä Netflix, Google ja Facebook ovat jo kaikki ilmoittaneet heikentävänsä kuvanlaatua verkkokapasiteetin turvaamiseksi. Muutosta haluavat ennen kaikkea ne maat, joissa verkkoliikenne on jo nyt takkuillut. Ongelmia on esiintynyt mm. Ranskassa ja Itävallassa.

Työasioiden lisäksi etäyhteyksien merkitys kasvaa myös vapaa-ajan ja sosiaalisten kontaktien ylläpidossa. Viestintäverkot on rakennettu käyttöä varten; ne eivät ole kylmää teknologiaa vaan modernin yhteiskunnan sykkivä sydän. Lähikontakteja välttelevänä aikana viestintäverkot ovat täynnä myös suuria ja pieniä tunteita.

Toimitaan viranomaisten ohjeiden mukaan, puhutaan keskenämme, vaihdetaan ajatuksia vaikkapa pikaviestipalveluissa – eikä jätetä kaveria yksin.

Elina Ussa, toimitusjohtaja, FiCom ry