Viestintäverkot kestävät liikenteen lisääntymisen

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vuoksi viestintäverkkojen kapasiteetti on nyt ennenkokemattomalla koetuksella.  Suomessa viestintäverkot ovat kansainvälisesti arvioiden korkealaatuiset. Suomalaiset käyttävät normaalioloissakin mobiilidataa eniten maailmassa, ja kiinteistä liittymistämme jo yli puolet on valokuitua.

Verkkojen kapasiteettia on työaikana vapaana runsaasti; suurimmat käyttömäärät ovat tähän asti sijoittuneet työajan ulkopuolelle iltaan. Myös Traficomin mukaan tietoliikenneverkot on mitoitettu käyttöpiikkien mukaisesti, eikä niiden suhteen tarvitse tehdä erityistoimenpiteitä.

Suomalaiset ovat tähänkin asti tehneet EU-maista Hollannin jälkeen toiseksi eniten etätöitä, mutta nyt epidemian estämiseksi etätöitä suositellaan kaikille, joiden tehtävät sen sallivat. Lisäksi yli 70-vuotiaat on määrätty pysymään kotitiloissa ja välttämään fyysistä asiointia. Etäyhteyksien merkitys kasvaa vapaa-ajan ja sosiaalisten kontaktien ylläpidossa työasioiden lisäksi.

Kuluttajien viestintäpalvelut näyttävät tällä hetkellä hoituvan hyvin. Esiin tulleet ongelmat ovat toistaiseksi koskeneet joidenkin servereiden, VPN-yhteyksien sekä ohjelmistojen kykyä kestää kasvanutta käyttäjämäärä. Näitäkin ongelmia on saatu jo ratkaistua.

Suomalaisten digiosaaminen on EU-vertailussa erittäin hyvää, ja julkiset palvelut ovat Suomessa pitkälle sähköistettyjä. Myös muita palveluita on verkossa runsaasti tarjolla. Suomessa on siis varsin hyvä tilanne selvitä poikkeusoloista verrattuna muihin EU-maihin.

Valmiuslaki ei toistaiseksi aiheuta toimenpiteitä viestintäalalle. Teleoperaattoreiden, internet-palveluntarjoajien, teleurakoitsijoiden, ICT-palveluntarjoajien ja tietoturva-alan yritysten operatiivinen henkilökunta katsotaan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisiksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että näitä tehtäviä hoitavien henkilöiden lapsille (1-3 luokat) on järjestettävä lähiopetusta, vaikka muutoin perusopetuksen koulut ovat siirtyneet etäopetukseen.

Toimitaan viranomaisten ohjeiden mukaan ja huolehditaan lähimmäisistämme.

Lisätietoja:

  • Telian mukaan puheliikenne kasvoi verkossa 16.3. maanantaina jopa 30 prosenttia edelliseen viikkoon verrattuna. Dataliikenteen kasvu oli samaan aikaan 16 prosenttia.
  • DNA:n verkossa on nähtävissä selvä kasvu puheminuuttien määrässä ja datankäytössä sekä viime viikon lopulla että kuluvalla viikolla. Kiinteän ja mobiilidatan käyttö kasvoivat noin 10 prosenttia tavalliseen nähden. Soitettujen puheluiden määrä kasvoi 12.–15.3. jopa 40 prosenttia tavalliseen viikonloppuun nähden.

Elina Ussa, toimitusjohtaja, FiCom ry