Yksityisyys verkossa – älä kerro kaikkea kaikille

Internet ja sosiaalinen media ovat nykyisin lähes aina käden ulottuvilla, ja vietämme verkossa yhä enemmän aikaa. Samalla tulemme jakaneeksi tietoja itsestämme ja tekemisistämme. Kannattaakin käyttää hetki oman verkkoturvallisuutensa pohtimiseen.

Liian varovaiseksi ei tarvitse ryhtyä, mutta mitä vähemmän kerrot itsestäsi, sitä pienemmät ovat riskit joutua esim. identiteettivarkauden kohteeksi.  Ole erityisen tarkkana syntymäaikasi, kotiosoitteesi ja puhelinnumerosi suhteen. Ne on yleensä syytä kertoa vain verkkokauppaostoksia tehdessä – kunhan ensin on varmistanut, että verkkokauppa on luotettava ja käyttää henkilötietojen välittämiseen salattua yhteyttä.

Yksityinen selaus ja välimuistin tyhjentäminen

Yksityisen selauksen käyttäminen on hyvä keino olla jättämättä jälkiä verkkoon, sillä silloin selain ei talleta tietoja selaushistoriastasi ja lataamistasi tiedostoista. Sitä kannattaa hyödyntää ainakin silloin, jos samalla tietokoneella on useita eri käyttäjiä, esim. kirjastoissa tai kouluissa.

Jos haluat pyyhkiä jälkesi verkosta, mutta et ole käyttänyt yksityisen selauksen tilaa, kannattaa aina istunnon lopuksi tyhjentää selaimen välimuisti. Selain kerää sivu-, lataus-, lomake- ja hakuhistoriatietoja sekä evästeet kaikilta sivuilta, joilla olet käynyt. Välimuistin voi tyhjentää joko kokonaan tai osittain.

Mitä ei kannata kertoa somessa?

Niin mukavaa kuin lomailu onkin, ei lomareissuista ja niiden ajankohdista ole fiksua kertoa liian avoimesti sosiaalisessa mediassa – saatat tahtomattasi antaa tervetulokutsun murtovarkaille.

Facebookissa liikkuu usein kyselyitä, joissa pyydetään sinua kertomaan esim. äitisi tyttönimi tai ensimmäinen käymäsi koulu. Harkitse tarkkaan, haluatko jakaa tiedon verkossa: näitä tietoja käytetään usein tietoturvakysymyksenä esimerkiksi uuden salasanan tilaamisen yhteydessä etkä varmasti halua, että joku toinen tilaa salasanan käyttääkseen väärin identiteettiäsi.

Helppo tapa välttää somen vaarat on rajoittaa Facebook-profiilin julkisuus vain omiin kavereihin.  Täysin julkisen profiilin tiedot löytyvät muun muassa Google-haulla. Aika ajoin on hyvä tarkistaa, miltä oma Facebook-profiilisi näyttää ulkopuolisen silmin ja säätää yksityisyysasetukset kohdilleen.

#mediataitoviikko #vinkkejäverkkoon

Katja Laine, viestintä ja televisioasiat, FiCom ry