Yritykset 5G:n etulinjassa

Suomi on ollut jokaisen mobiilisukupolven edelläkävijä. Myös uusin 5G-teknologia on otettu meillä ripeästi käyttöön: verkot kattavat Suomen kunnista jo kaksi kolmasosaa ja kotitalouksista 84 prosenttia. 5G hyödyttää kuluttajia monin tavoin, mutta sen todelliset hyödyt nähdään teollisuudessa.

Suomalaiset ovat innokkaita mobiilitekniikan käyttäjiä: mobiilidataa käytetään meillä kuukausittain keskimäärin 55 gigaa asukasta kohti, kertoi Suomen Telian toimitusjohtaja ja FiComin hallituksen puheenjohtaja Heli Partanen FiComin ja EuroISPA:n yhteisessä, Euroopan 5G-kehitystä luotaavassa webinaarissa 17.6.2022. Jo vuonna 2020 yli puolet kaikista myydyistä matkapuhelimista oli 5G-valmiita. Jotta teleyritykset voivat vastata kasvavaan datan kysyntään, ne investoivat jatkuvasti verkkojensa kehitykseen.

5G on erilainen kuin aiemmat mobiilisukupolvet. Se tuo toki kuluttajille lisää siirtonopeutta ja kapasiteettia sekä lyhentää verkon viivettä, mutta ennen kaikkea uuden teknologian edut tulevat näkymään yritystoiminnassa. 5G:n avulla yritykset voivat lisätä tehokkuuttaan ja tuottavuuttaan. 5G-verkkojen äärimmäisen pieni viive luo mm. teollisuuteen erilaisia etäkäyttömahdollisuuksia, jotka parantavat esimerkiksi työnteon turvallisuutta, muistutti Partanen.

Monilla toimialoilla hyödynnetään 5G:n mahdollisuuksia jo nyt.  Telian 5G-ratkaisut ovat mukana mm. edistämässä kuljetuskonttien käsittelyä sekä käytetyn ydinpolttoaineen hävittämistä. Telia on ollut myös eturintamassa rakentamassa Kittilässä sijaitsevaan kultakaivokseen yhtä maailman ensimmäisistä ja laajimmista 5G-privaattiverkoista, joka perustuu verkon viipaloinnille ja reunalaskennalle. Verkko toimii paitsi maan päällä, myös syvällä kaivoksen uumenissa. Muiden etujen lisäksi verkko mahdollistaa uudenlaisen kaivosteknologian hyödyntämisen ja lisää yrityksen toimintavarmuutta.

 

Telia Finlandin toimitusjohtaja Heli Partasen webinaariesityksen voit katsella kokonaan täällä:

Sari Laine-Lassila, viestintäpäällikkö, FiCom ry