Viimeksi päivitetty 02.02.2023: Televisiomarkkinat Suomessa
Televisiosta lähetysaikaan katseltujen tv-ohjelmien lisäksi erilaisia tv-sisältöjä voi katsella internetin kautta eri tavoin:
operaattorilta hankittu iptv-palvelu (esim. Elisa Viihde, Telia TV, DNA TV)
kuukausimaksulliset suoratoistopalvelut (esim. Netflix, HBO Nordic, CMore, Ruutu+)
tilausvideot ja videokirjastot (esim. SF Anytime, operaattoreiden omat palvelut)
maksuttomat suoratoistopalvelut (esim. Yle Areena, mtv ja Ruutu)
internetin videopalvelut (esim. YouTube, Vimeo)
Maksu-tv-palvelussa asiakas voi tilata maksullisia kanavapaketteja ja/tai kanavia. Katsominen edellyttää yleensä tv-korttia. Tiedot maksu-tv-tilaajista löytyvät kohdasta televisioverkot / maksu-tv
Televisiomarkkinat Suomessa
Tilastokeskuksen joukkoviestintätilaston mukaan vuonna 2021 televisiomarkkinoiden arvo Suomessa oli noin 1 279 miljoonaa euroa. Tästä Yleisradion osuus oli noin 39 prosenttia, mainostelevision osuus 20 prosenttia, perinteisen maksutelevision osuus 15 prosenttia, tilausvideopalvelujen osuus 21 prosenttia ja kaapelitelevision liittymis- ja vuosimaksujen 5 prosenttia. Luvut ovat eri lähteiden perusteella laskettuja arvioita.
TV-mittaritutkimus seuraa jatkuvasti televisionkatseluun käytettyä aikaa yhteensä, kanavittain, ohjelmittain ja ikäryhmittäin (Finnpanel).
Finnpanelin TV-mittaritutkimuksen mukaan suomalaiset viettivät televisioruudun ääressä keskimäärin 3 tuntia 37 minuuttia vuorokaudessa. Kokonaiskatselusta noin 73 prosenttia oli perinteisten tv-kanavien katselua ja loput 27 prosenttia muuta katselua, kuten suoratoistopalvelujen ja tallenteiden katselua ja pelaamista.
Tv-ruudun äärellä vietety aika on sama kuin vuosina 2020 ja 2021. Tv-kanavien katselun osuus on kuitenkin pienentynyt (77 prosenttia vuonna 2020 ja 76 prosenttia vuonna 2021).
TV-ruudun katselu Suomessa
Millä laitteella tv-sisältöjä mieluiten katsotaan, 2022
Tilastokeskus toteuttaa noin kymmenen vuoden välein ajankäyttötutkimuksen, jossa tutkitaan suomalaisten eri toimintoihin käyttämää aikaa ja selvitetään ajankäytön päivä- ja viikkorytmejä sekä yhdessäoloa.
2020 syyskuun ja 2021 syyskuun välillä toteutetun ajankäyttötutkimuksen mukaan tli 10-vuotiaat suomalaiset viettivät vapaa-ajallaan näyttöruutujen äärellä keskimäärin 4 tuntia 26 minuuttia päivittäin.
Televisio- ja videosisältöjen katselun osuus koko väestön vapaa-ajan ruutuajasta oli 70 % eli keskimäärin noin 2 tuntia ja 20 minuuttia päivittäin. 10-14-vuotiaiden ruutuajasta televisio- ja videosisältöjen osuus on pienin (39 %) ja suurin 65 vuotta täyttäneillä (83 %).
DNA:n Digitaaliset elämäntavat -kyselytutkimusta on toteutettu vuodesta 2011. Siinä selvitetään mm. tv-sisältöjen katselua. Tutkimuksen kohderyhmänä on 16–74-vuotiaat suomalaiset ja otoskoko on noin 1 000 vastaajaa.
Tutkimuksessa on kysytty, mistä vastaajat katsovat tv-sisältöjä. Vastaaja on voinut valita kaikki itselleen sopivat vastausvaihtoehdot.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Viestintäpalvelujen kuluttajatutkimuksessa kysyttiin syyskuussa 2022 noin 2000 suomalaiselta heidän televisio-ohjelmien katsomisestaan internetin video- tai tv-palvelujen kautta viimeisen 3 kuukauden aikana.
Vastaajista 70 % kertoi katsoneensa maksuttomien internetpalvelujen kautta tallenteita, tv-ohjelmia, videoita tai elokuvia ja 54 % suoria lähetyksiä. Tallenteita, tv-ohjelmia, videoita ja elokuvia katsoneiden määrä kasvoi 3 prosenttiyksikköä vuodesta 2021 ja suoria lähetyksiä katsoneiden osuus 5 prosenttiyksikköä. Suosituimmat maksuttomat internetpalvelut olivat Yle Areena, YouTube, MTV Katsomo ja Ruutu.
Televisio-ohjelmien katsominen maksuttomien internetpalvelujen kautta
Maksullisia internetin video- tai tv-palveluita oli tilannut 54 % vastaajista. Palveluita tilanneiden määrä kasvoi 2 prosenttiyksikköä vuodesta 2021. Maksullisista palveluista suosituimmat olivat Netflix, Elisa Viihde / Viaplay, HBO Max, Disney+, mtv:n maksulliset palvelut sekä Ruutu+.
Televisio-ohjelmien katsominen maksullisten internetpalvelujen kautta
Tilastokeskuksen Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö -tutkimuksen mukaan 76 prosenttia 16–89-vuotiaista suomalaisista oli katsonut ohjelmia, elokuvia tai videoita televisioyhtiöiden nettivideopalveluissa, 74 prosenttia internetin videopalveluissa ja 60 prosenttia suoratoistopalveluissa kyselyä edeltävien kolmen kuukauden aikana. Suoratoistopalveluiden katsomisen yleisyys on lähes kaksinkertaistunut vuodesta 2016 ja yli kolminkertaistunut vuodesta 2013.
Suoratoistopalveluissa ja internetin videopalveluissa suurin katsojaryhmä olivat 16–24-vuotiaat. Televisioyhtiöiden nettivideopalveluissa suurin katsojaryhmä olivat 45–54-vuotiaat. Vähiten kaikkia palveluja olivat käyttäneet vanhin ikäryhmä eli 75–89-vuotiaat.
Suoratoistopalveluiden ja internetin videopalveluiden katsominen Suomessa
Tässä mukana Yle Areena-, Mtv-palvelu & C More- ja Ruutu & Ruutu+
Kaikista suomalaisista 31 % katsoi viikoittain joitakin yllämainittuja suoratoistopalveluita vuonna 2021. Kasvua edelliseen vuoteen verrattuna 5 prosenttiyksikköä.
Polaris Nordic teki yhteistyössä YouGov- tutkimuslaitoksen kanssa selvityksen, johon sisältyi muun maksullisten suoratoistopalveluiden käyttö Pohjoismaissa. Selvityksessä haastateltiin joulukuu 2019–tammikuu 2020 välisenä aikana yhteensä noin 4000 iältään 12–65-vuotiasta henkilöä. Jokaisesta Pohjoismaasta noin 1000 henkilöä.
Suoratoistopalveluiden katsominen Pohjoismaissa
Pohjoismaissa yhteensä 69 % kuluttajista tilasi vähintään yhtä suoratoistopalvelua (kuten Netflix, Viaplay, HBO Nordic, C More tai Amazon prime). Keskimääräinen katseluaika yhteensä Pohjoismaissa oli 2,7 tuntia vuorokaudessa. Tanskassa, Ruotsissa ja Suomessa se oli 2,6 tuntia, Norjassa 3,2 tuntia.
Suosituin palvelu kaikissa Pohjoismaissa oli Netflix, sitä tilasi 46 %. 21 % tilasi Viaplay-palvelua ja 19 % HBO Nordic -palvelua.