Viimeksi päivitetty 27.12.2022: Sähköisten viranomaispalvelujen käyttö Suomessa
Digitaalisten viranomaispalveluiden käyttö Suomessa
Tilastokeskuksen Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö -tutkimuksessa selvitettiin sähköisten viranomaispalveluiden käyttöä tutkimusta edeltäneiden 12 kuukauden aikana. Kohderyhmänä oli 16–89 -vuotiaat suomalaiset.
Tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista oli käyttänyt sähköisiä viranomaispalveluja. Yleisimmät sähköisten viranomaispalvelujen käyttötarkoitukset oli itseään koskevien tietojen hakeminen, esimerkiksi terveyteen tai verotukseen liittyen, yleisten tiedon hakeminen viranomais- ja julkisista palveluista, lomakkeiden lataaminen tai tulostaminen sekä viestien tai asiakirjojen vastaanottaminen.
Sähköisten viranomaispalvelujen käyttö Suomessa 2022
Kuntien digitalisaatioselvityksessä oli mukana yhteensä 60 kuntaa, 15 kuntaa kustakin Pohjoismaasta (5 suurta, 5 keskikokoista ja 5 pientä). Selvitys tehtiin joulukuun 2019 ja toukokuun 2020 välisenä aikana haastatteluin ja kuntien verkkosivuja tutkimalla ja siinä tutkittiin kolmea eri asiakokonaisuutta: mobiiliverkon käyttö, kuntien tarjoamat sähköiset palvelut asukkaille ja älykunnan kehitys.
Suomen viisi parasta kuntaa
Tampere 6,9 pistettä, sijoitus 10.
Oulu 6,7 pistettä, sijoitus 13.
Helsinki 6,0 pistettä, sijoitus 20.
Vantaa 5,7 pistettä, sijoitus 27.
Salo 5,2 pistettä, sijoitus 30.
Paras sijoitus meni Tanskaan: Aalborg 8,3 pistettä.
Kuntien kokonaispisteiden keskiarvot maittain
Norja 6,0 pistettä
Tanska 5,6 pistettä
Ruotsi 5,1 pistettä
Suomi 4,4 pistettä
Kuntien saamat pisteet maittain ja asiakokonaisuuksittain
Eri maiden tietoyhteiskuntavertailut ovat haasteellisia, sillä vertailtavien maiden kulttuuriset ja taloudelliset tilanteet sekä koulutuksen ja yhteiskunnan rakenteet vaihtelevat. Kuvaavien, yhteismitallisten mittareiden valinta on vaikeaa ja myös saatavilla olevan tiedon laatu tai mittarin sisältö voi vaihdella eri maiden välillä. Haasteista huolimatta saa vertailuista kuitenkin hyviä suuntaviivoja.
Henkilöiden julkisten palvelujen käyttö internetin kautta EU-maissa 2021
Suomessa 16–74-vuotiaista henkilöistä henkilöistä 89 % oli käyttänyt julkisia palveluja internetin kautta edellisen vuoden aikana. EU-maiden keskiarvo oli 58 %. Suomea yleisempää julkisten palveluiden käyttö netin kautta oli muissa Pohjoismaissa ja Irlannissa.
Digitaalisten palvelujen käyttö Suomessa ja EU-maissa keskimäärin 2021
EU:n julkaiseman Digitaalitalouden ja -yhteiskunnan indeksin, DESI:n, mukaan Suomi sijoittui julkishallinnon digitaalisissa palveluissa EU-maista toiseksi vuonna 2022. Suomalaisista internetin käyttäjistä 92 % käytti sähköisen hallinnon palveluja, EU-maissa keskimäärin vastaava osuus oli 65 %.