Euroopan komission Digital Economy and Society Index -tutkimuksessa laaditaan kustakin EU-maasta indeksi, joka kuvaa maan digitaalista toimintakykyä ja sen kehitystä.
Indeksi koostuu neljästä eri osaindeksistä: inhimillinen pääoma (human capital), siirtoyhteydet (connectivity), digitaaliteknologian integraatio (integration of digital technology) ja julkishallinnon digitaaliset palvelut (digital public services) sekä niiden yhteenvedosta. Indeksi ilmaistaan pisteluvuilla 0 – 100. Mitä lähempänä sataa pistettä mittarin pisteluku on, sen parempi on tulos.
Vuonna 2022 Suomi sijoittui DESI-indeksin kokonaistuloksissa ensimmäiseksi (v. 2021 sijoitus oli toinen). Suomen pisteluku oli 69,6 ja EU:n keskiarvo oli 52,3.
Suomen jälkeen seuraaville sijoille digivertailussa sijoittuivat Tanska, Alankomaat ja Ruotsi.
EU-maiden kokonaistulokset

Suomen tulokset DESI:n osaindekseissä
Inhimillinen pääoma (Human Capital) -osaindeksi mittasi muun muassa henkilöiden digitaalista osaamista ja ICT-alan asiantuntijoiden sekä valmistuvien opiskelijoiden määriä. Suomen tulos oli 71,4 pistettä ja sijoitus ensimmäinen. EU-maiden keskiarvo oli 45,7 pistettä. Suomen sijoitus tässä oli sama myös edellisenä vuotena.
Siirtoyhteydet (Connectivity) -osaindeksissä mitattiin muun muassa laajakaista- ja mobiiliyhteyksien levinneisyyttä ja käyttöä kotitalouksissa tai henkilöillä. Suomen tulos tässä oli 60,5 pistettä ja sijoitus 8. EU:n keskiarvo oli 59,9 pistettä. Suomen sijoitus tässä nousi viisi sijaa edellisestä vuodesta.
Digitaaliteknologian integraatio (Integration of Digital Technology) -osaindeksi mittasi yritysten sähköisten palvelujen käyttöä, muun muassa verkkokauppaa sekä pilvipalvelujen, sähköisen tiedonjaon ja sosiaalisen median käyttöä. Suomen tulos oli 59 pistettä ja sijoitus oli ensimmäinen. EU:n keskiarvo oli 36,1 pistettä. Suomen sijoitus oli sama myös v. 2021.
Julkishallinnon digitaaliset palvelut (Digital Public Services) -osaindeksillä mitattiin muun muassa sähköisen hallinnon käyttäjien määrää, julkishallinnon digitaalisia palveluja yrityksille ja kansalaisille sekä avoimen datan käyttöä. Suomen tulos oli 87,4 pistettä ja sijoitus toinen. EU-maiden keskiarvo oli 67,3 pistettä. Suomen sijoitus tässä nousi yhdellä sijalla edellisestä vuodesta.
Liitteenä Suomen osaindeksien tarkemmat tiedot.
Suomen osaindeksien tulokset

Lähde: Digital Economy and Society Index, DESI 2022, EU