Mobiilimaksaminen

Viimeksi päivitetty 18.05.2022: Mobiilirahatilien määrä maanosittain

Mobiilimaksaminen Suomessa

Mobiilimaksaminen Suomessa ja muissa Pohjoismaissa

Mobiilimaksaminen maailmalla


Mobiilimaksaminen tarkoittaa mobiililaitteella, kuen älypuhelimella tai rannekkeella ja -kellolla tapahtuvaa maksamista ja rahan siirtoa tililtä toiselle. Useimmiten tämä vaatii, että älylaitteeseen ladataan mobiilimaksusovellus. Tällaisia ovat muun muassa Nordea Pay, OP-Pankin Pivo, S-Pankin S-Mobiili ja Danske Bankin MobilePay sekä Applen ApplePay.


Mobiilimaksaminen Suomessa

Liikenne- ja viestintävirasto kysyy viestintäpalvelujen kuluttajatutkimuksessa muun muassa mobiilimaksamisen käyttämisestä yli 15-vuotiailta kuluttajilta.

Mobiilimaksaminen on tässä määritelty siten, että ostokset veloitetaan puhelinlaskulla.

Mobiilimaksamista vähintään viikoittain käyttäneet

Prosenttiosuudet kuvaavat niiden kyselyyn vastanneiden osuutta, joilla on matkapuhelimessaan netti. Vuonna 2021 mobiilimaksamista oli käyttänyt reilu viidennes vastaajista, kasvua edellisestä vuodesta oli kaksi prosenttiyksikköä.

Lähde: Kuluttajatutkimus 2021, Viestintävirasto


Mobiilimaksaminen Suomessa ja muissa Pohjoismaissa

YouGov tutki mobiilimaksamista Pohjoismaissa. Tutkimus tehtiin elo-syyskuussa 2019 ja sitä varten haastateltiin yhteensä noin 7 000 yli 18-vuotiasta henkilöä. Ruotsista ja Tanskasta haastateltavia oli vähän yli 2 000, Norjasta noin 1 000 ja Suomesta vähän alle 2 000.

Mobiilimaksaminen Pohjoismaissa 2019

Mobiilimaksamista käytettiin vähiten Suomessa. Vähintään kerran viikossa mobiilimaksamista Suomessa käytti 34 %. Eniten sitä käytettiin Tanskassa.

Kyselyn mukaan mobiilimaksua ei käyttänyt Suomessa lainkaan 48 % vastaajista. Tanskassa vastaava osuus oli 11 %, Ruotsissa 12 % ja Norjassa 14 %

Mobiilimaksun eniten käytetyt sovellukset Suomessa 2019

Lähde: YouGov analysis of mobile payments in the Nordics: what motivates mobile payment, YouGov


Deloitte tutki mobiilimaksamista Pohjoismaissa. Raportti julkaistiin tammikuussa 2019.

Mobiilimaksamista (rahan siirtämistä matkapuhelimella) viikoittain käytti 35 prosenttia 18 – 75-vuotiaista ruotsalaisista. Norjalaisista osuus oli 32 prosenttia, samoin tanskalaisista. Suomalaisista osuus oli 11 prosenttia.

Mobiilimaksamista kaupassa vähintään kerran viikossa oli käyttänyt 10 prosenttia 18 – 75-vuotiaista tanskalaista. 8 prosenttia ruotsalaisista, 3 prosenttia norjalaisista ja 2 prosenttia suomalaisista.

Lähde: Chasing cashless? The Rise of Mobile Wallets in the Nordics, Monitor Deloitte


Mobiilimaksaminen maailmalla

GSMA:n raportin mukaan (julkaistu 2021) vuonna 2020 maailmassa oli 1,2 miljardia rekisteröityä mobiilirahatiliä, kasvua edellisvuodesta oli 13 %. Aktiivisessa käytössä olevia tilejä oli 300 miljoonaa, kasvu edellisvuodesta 17 %. Tapahtumia (transaktioita) vuonna 2020 oli maailmanlaajuisesti 41,4 miljardia, kasvua edellisvuodesta oli 15 %. Niiden arvo oli 767 miljardia dollaria, kasvu edellisvuodesta oli 22 %.

Mobiilirahatilien määrä maanosittain

Lähde: State of the Industry Report on Mobile Money 2022, GSMA

Riikka Vaaja, tietoasiantuntija, FiCom ry

Kategoria