Verkkokauppa
Verkkokaupan arvo
Tilastokeskuksen Tietotekniikan käyttö yrityksissä -tutkimuksen mukaan vähintään kymmenen henkilöä työllistävien yritysten verkkokaupan arvo oli noin 23 miljardia euroa vuonna 2020.
Verkkokaupan arvo, vähintään 10 henkilöä työllistävissä yrityksissä

Sähköisen kaupan osuus liikevaihdosta vähintään 10 henkilöä työllistävissä yrityksissä
Tiedot sisältävät sekä verkkokaupan, että EDI-myynnin.

Verkkokaupan arvon jakautuminen yritysten ja kuluttajien tilauksiin Suomessa
Lähde: Tietotekniikan käyttö yrityksissä, Tilastokeskus
Tilastokeskuksen väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö -tutkimuksessa kysyttiin verkkokauppoihin käytettyä rahaa. 49 % vastaajista oli käyttänyt vähintään 100 euroa ja 21 % vähintään 500 euroa verkkokauppaostoksiin viimeisen kolmen kuukauden aikana.
Lähde: Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö 2021, Tilastokeskus
Paytrail by Netsin Verkkokauppa Suomessa 2022 -raportti perustuu Kantar ja Sifo -tutkimuslaitosten toteuttamaan kyselyyn sekä Paytrailin maksupalvelun kauppiasdataan. Haastateltujen kuluttajien verkkokauppakäyttäytymistä on kysytty tutkimushetkellä viimeisen 28 päivän ajalta.
Suomen verkkokaupan kokonaisliikevaihdon arvioidaan olleen 13,36 miljardia euroa vuonna 2021. Kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli 13,2 % eli 1,56 miljardia euroa. Suomalainen verkkokauppa jatkoi vuonna 2021 samantyyppistä kehitystä, mihin kolmen pääkategorian jakauma keikahti vuoden 2020 rajoitusten ja ostotottumusten muutosten myötä.
Lue lisää: Verkkokauppa Suomessa 2022, Paytrail by nets
Eurostatin tilastojen mukaan Tsekissä sähköisen kaupan osuus yritysten liikevaihdosta oli EU-maiden suurin vuonna 2021, 38 %. Irlannissa osuus oli 34 % ja Slovakiassa 32 %. Suomen osalta tieto puuttuu vuodelta 2022; vuonna 2021 osuus oli 22 %. Keskimäärin EU-maiden yrityksillä sähköisen kaupan osuus liikevaihdosta oli 22 %, mikä on 2 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2021.
Sähköisen kaupan osuus yritysten liikevaihdosta Euroopassa 2022
2013-2022 tiedot taulukkomuodossa
Eurostatin vertailu eurooppalaisten yritysten käymän sähköisen kaupan osuudesta liikevaihdosta. Vertailussa olevat yritykset työllistivät vähintään 10 henkilöä. Rahoitussektorin yritykset eivät ole mukana vertailussa. Yritysten sähköisen kaupankäynnin kautta saama osuus koko liikevaihdosta prosentteina kyselyjä edeltävän vuoden aikana (koko sähköinen kauppa, internetkaupan lisäksi myös muut sähköiset tavat, kuten esim. EDI-kauppa)
Lähde: Eurostat
Verkkokaupan asiakkaat
Tilastokeskus tutkii kuluttajien verkkokaupasta ostamista keväisin tehtävässä Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö -kyselytutkimuksessaan. Vuonna 2022 verkkokauppaostoksia kyselyä edeltävien kolmen kuukauden aikana oli tehnyt 58 prosenttia vastaajista. Tämä on prosenttiyksikön enemmän kuin vuonna 2021 ja 32 prosenttia enemmän kuin vuonna 2013. Verkkokauppaostoksia tehneitä oli eniten 25-34- ja 35-44-vuotiaissa, molemmissa 79 prosenttia.
Verkkokauppaostoksia tehneet suomalaiset
Verkkokauppaostoksia tehneet suomalaiset ikäryhmittäin
2013-2022 tiedot taulukkomuodossa
Lähde: Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö, Tilastokeskus
Eurostat on kerännyt tiedot 16-74-vuotiaista eurooppalaisista, jotka ovat ostaneet tavaroita tai palveluja yksityiskäyttöönsä internetin välityksellä edellisen 12 kuukauden aikana.
EU-maissa keskimäärin 68 % oli tehnyt verkko-ostoksia viimeisen 12 kuukauden aikana, nousua edellisestä vuodesta oli 1 prosenttiyksikkö. Eniten verkko-ostoksia oli tehty Norjassa, EU-maista eniten Tanskassa 88 % asukkaista. Suomessa osuus oli 79 %. Osuus oli sama kuin vuonna 2021. Suomessa verkko-ostoksia oli tehnyt EU-maista viidenneksi eniten.
Verkkokaupasta ostoksia viimeisen 12 kuukauden aikana tehneet Euroopassa
2010-2022 tiedot taulukkomuodossa
Suomalaiset olivat tehneet 2021 verkkokauppaostoksia suurin piirtein yhtä usein, kuin ihmiset EU-maissa keskimäärin. Osuus ihmisistä, jotka eivät olleet koskaan tehneet ostoksia verkkokaupasta oli Suomessa merkittävästi pienempi (11 % vastaajista) kuin EU-maissa keskimäärin (18 % vastaajista).
Tietoja verkkokauppaostosten määrästä ei kerätty vuonna 2022.
Verkkokauppaostosten määrä viimeisen 3 kk aikana, Suomi ja EU27 2021
Lähde: Eurostat
Postin teettämässä ja Kantas TNS:n totetuttamassa Suuri verkkokauppatutkimus 2022 -kyselytutkimuksessa kysyttiin verkkokauppaostoksia tehneiltä, miten heidän tekemiensä verkko-ostosten määrä on muuttunut viimeisen puolen vuoden aikana. 37 % vastaajista kertoi verkko-ostosten määrän lisääntyneen, 55 % määrän säilyneen ennallaan ja 7 % vähentäneensä verkko-ostosten tekemistä.
Omien verkkokauppaostosten määrän muutos
Lähde: Suuri verkkokauppatutkimus 2022, Posti
Syyt verkkokauppaostosten tekemiseen
Postin teettämässä ja Kantas TNS:n totetuttamassa Suuri verkkokauppatutkimus 2022 -kyselytutkimuksessa kysyttiin verkkokauppaostoksia tehneiltä, miksi he olivat valinneet tehdä ostoksia verkkokaupasta. Laajempi valikoima oli tärkein syy 18 prosentille vastajista ja edullisemmat hinnat 16 prosentille vastaajista. Tärkeimpiin syihin kuului myös asioinnin riippumattomuus aukioloajoista, ostamisen helppous ja ajan säästyminen.
Syyt verkkokauppaostamiseen
Lähde: Suuri verkkokauppatutkimus 2022, Posti
EuroCommercen European E-Commerce Report 2022 -raportin mukaan yleisin syy olla tekemättä ostoksia verkkokaupassa on halu nähdä ja kokeilla tuotetta liikkeessä paikan päällä sekä liikeuskollisuus ja tottumus. Sen lisäksi huolet kuljetuksen nopeudesta ja luotettavuudesta sekä maksamisen turvallisuudesta ja yksityisyydensuojasta olivat yleisimmät syyt jättää tekemättä verkko-ostoksia. Tiedot kerättiin niiltä vastaajilta, jotka eivät olleet tehneet verkkokauppaostoksia viimeiseen kolmeen kuukauteen.
Verkkokaupan mielletyt esteet Suomi ja EU27 2021
Lähde: European E-Commerce Report 2022, EuroCommerce
Mitä verkkokaupasta ostetaan?
Tilastokeskuksen Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö tutkimuksen mukaan yleisin ostos verkkokaupasta on vaate, kenkä tai asuste, joita oli ostanut 34 prosenttia verkkokauppaostoksia tehneistä. Muita yleisimipä ostoksia olivat matkaliput liikennevälineisiin, ruoka-annokset, elokuvat ja sarjat, musiikki sekä pääsyliput elokuviin ja konsertteihin ja muihin tapahtumiin.
Verkkokaupan suosituimmat tuoteryhmät vuonna 2022
2020-2022 tiedot taulukkomuodossa
Lähde: Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö, Tilastokeskus
Paytrailin tuoreimman verkkokaupparaportin mukaan suosituin fyysinen verkkokaupasta ostettava tuote oli vaatteet. Suoratoistopalvelut olivat suosituin verkkokaupasta ostettu palvelu.
Vaatekauppa kasvoi vuonna 2021 edelleen lähes neljänneksen vuodesta 2020. Eniten vaatteita verkosta ostavat naiset (35 %) ja alle 30-vuotiaat (38 %).
Vain 8 % kyselyyn vastanneista kertoi, että ei ollut ostanut mitään tuotteita verkosta edellisen 28 päivän aikana.
Suosituimmat verkkokaupasta ostetut tavarat viimeisen 28 päivän aikana, vuonna 2021
Suosituimmat verkkokaupasta ostetut palvelut viimeisen 28 päivän aikana, vuonna 2021
Lähde: Verkkokauppa Suomessa 2022, Paytrail by nets
Verkkokauppaa käyvät yritykset
Tilastokeskuksen Tietotekniikan käyttö yrityksissä -tutkimuksen mukaan 25 prosenttia vähintään kymmenen henkilöä työllistävistä yrityksistä harjoitti verkkokauppaa Suomessa vuonna 2021. Osuus on kaksi prosenttiyksikköä suurempi kuin vuosina 2018 ja 2020.
Verkkokauppaa käyvät yritykset Suomessa 2005-2021
Lähde: Tietotekniikan käyttö yrityksissä, Tilastokeskus
Eurostatin tilastojen mukaan, keskimäärin 20,6 % yrityksistä EU:ssa kävi sähköistä kauppaa vuonna 2021. Irlannissa osuus oli suurin, 43,8 %, Ruotsissa 43,3 %. Suomessa sähköistä kauppaa käyvien yritysten osuus oli 35,2 %, 5,7 % enemmän kuin vuonna 2021.
Sähköistä kauppaa käyvien yritysten osuus Euroopassa 2022
2013-2022 tiedot taulukkomuodossa
Lähde: Eurostat
Muita tietoja verkkokaupasta
Posti julkaisi tuoreesta kansainvälisen postialan järjestön (IPC) tekemästä verkkokauppatutkimuksesta Suomea koskevia tietoja. Suomesta tilataan nyt eniten verkkokauppaostoksia Saksasta, kun taas Kiinan ja Iso-Britannian suosio on laskenut. Lähdes joka kolmannes kyselyyn vastanneista koki Brexitin vaikuttaneen verkkokauppaostoksiinsa Britanniasta. Tutkimuksen mukaan 68 % aikoo ostaa tulevaisuudessa enemmän kotimaisista verkkokaupoista.
Lähde: Postin tiedote 31.1.2022
Posti julkaisi kansainvälisen postialan järjestön, International Post Corporation (IPC) tekemästä verkkokauppatutkimuksesta Suomea koskevia tietoja. Vähintään kerran kuussa verkkokaupoista osti 59 % suomalaisista vuonna 2020. Vähintään kahdesti kuussa verkkokaupassa asioi 25 %.
Lähde: Postin tiedote 28.1.2021
Ecommerce Wiki -sivusto julkaisee uutisia, tilastoja ja raportteja verkkokaupasta maittain ja maanosittain sekä aihepiireittäin.
Lähde: eCommerce WIKI