Tilastokeskuksen Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö -tutkimuksessa kysytään muun muassa ihmisten verkkopalveluihin kirjautumistapoja. Vastaajina ovat ne 16–89-vuotiaat suomalaiset, jotka ovat kyselyä edeltäneiden 12 kuukauden aikana kirjautuneet verkkopalveluihin. Vuoden 2021 tai 2022 kyselyssä ei kysytty kirjautumistavoista.
Vuonna 2020 suosituin tunnistautumistapa oli käyttäjätunnus ja salasana, lähes yhtä suosittu tunnistautumistapa oli avainlukulista. Eniten suosiotaan kasvatti vuoden 2018 tutkimukseen verrattuna mobiilitunniste, joka on etenkin 25–44-vuotiaiden suosiossa.
Verkkopalveluihin kirjautumistapa ikäryhmittäin

Lähde: Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö 2020, Tilastokeskus
Valtiovarainministeriön teettämän, Taloustutkimuksen syksyllä 2020 toteuttaman kyselytutkimuksen (n = 2003, edustaa väestöä) vastaajista 88 prosenttia kertoi, että käyttäisi ensisijaisesti vahvaa sähköistä tunnistautumista muihin tunnistautumistapoihin verrattuna, jos se olisi mahdollista asiointipalveluissa. Muihin tunnistautumistapoihin verrattuna vahvan sähköisen tunnistautumisen käyttämistä perusteltiin turvallisuudella (60 prosenttia), helppokäyttöisyydellä (29 prosenttia) ja sillä, ettei tarvitsisi muistaa useita käyttäjätunnuksia ja salasanoja eri palveluihin (19 prosenttia).
Lähde: Valtiovarainministeriö (kyselytutkimuksen tuloksiin viitattu Traficomin julkaisussa 2/2021 sivuilla 38 ja 58)
Valtiovarainministeriö teetti syksyllä 2020 kyselyn, jolla selvitettiin sähköisen asioinnin sekä sähköisen tunnistamisen nykytilaa ja tarpeita yritysten ja yhteisöjen näkökulmasta. Kyselyyn vastasi 501 organisaatiota.
Kyselyyn vastanneista yrityksistä 39 prosentilla oli käytössä sähköisiä asiointipalveluja. Verkkokauppa oli käytössä 15 prosentilla, kirjautumista edellyttävä asiointipalvelu 21 prosentilla ja jokin muu digitaalinen palvelu, jonka kautta voi asioida tai ostaa tuotteita tai palveluja 14 prosentilta vastaajayrityksistä. Näistä yrityksistä 78 prosenttia kertoi tunnistavansa asiakkaansa ensimmäisellä asiakerralla eli sähköiseen palveluun rekisteröidyttäessä.
Käyttäjätunnus ja salasana oli yleisin tapa tunnistaa asiakas verkkokaupoissa (41 prosenttia) ja muissa verkkopalveluissa (35 prosenttia). Kirjautumista vaativissa verkkopalveluissa vahva sähköinen tunnistaminen (39 prosenttia) oli yleisin tapa tunnistaa asiakas.
Uuden käyttäjän tunnistaminen suomalaisten yritysten sähköisissä asiointipalveluissa 2020

Lähde: Valtiovarainministeriö (kyselytutkimuksen tuloksiin viitattu Traficomin julkaisussa 2/2021 sivuilla 50-54)