Laajakaistaliittymien saatavuus

Viimeksi päivitetty 12.05.2022: Kiinteän laajakaistayhteyden saatavuus Suomessa

Tietoja Suomesta

EU


Nopean laajakaistaliittymän määrittelynä on vähintään 30 Mbit/s -tiedonsiirtonopeus. Nopea kiinteä laajakaistaverkko voidaan toteuttaa esimerkiksi valokuidulla, lyhyellä kupariyhteydellä tai kaapeli-tv-verkon avulla.


Laajakaistaliittymien yleisyys suomalaisissa kotitalouksissa

Liikenne- ja viestintäviraston MONITORi-palvelusta löytyy koko maan kattavaa ja alueittaista tietoa muun muassa laajakaistaliittymän saatavuudesta ja nopeuksista.

Tieto löytyy yksittäisen osoitteen tarkkuudella tai sitä voi katsoa esimerkiksi maakunnittain. Kiinteän laajakaistaliittymän saatavuutta voi tarkastella myös nopeuden mukaan. Raja-arvoina on 2, 10, 30 ja 100 Mbit/s

MONITORi-palvelu, Liikenne- ja viestintävirasto


Laajakaistayhteyden saatavuus Suomessa

Kiinteä laajakaista

Nopea, vähintään 30 Mbit/s, laajakaistayhteys oli saatavilla 78 prosentilla kotitalouksista. Huippunopea kiinteä nettiyhteys oli saatavilla 60 prosentilla kotitalouksista

Kiinteän laajakaistayhteyden saatavuus Suomessa

Nopeudeltaan vähintään 100 Mbit/s kiinteä laajakaistayhteys oli vuoden 2021 lopussa saatavilla 71 % kotitalouksista eli reilulla 1,9 miljoonalla kotitaloudella.

Maakunnittainen vähintään 100 Mbit/s kiinteän laajakaistayhteyden saatavuus

Lähde: Liikenne- ja viestintävirasto

Mobiililaajakaista 2021

Kaikilla Suomen kotitalouksilla on saatavilla 4G laajakaistayhteys.

4G 100 Mbit/s laajakaistayhteys oli saatavilla 93 prosentilla kotitalouksista. Nopeudeltaan vähintään 30 Mbit/s matkaviestinverkon 4G-laajakaistayhteys oli saatavilla 99 prosentilla kotitalouksista vuoden 2021 lopussa.

5G 100 Mbit/s oli saatavilla 82 prosentilla kotitalouksista vuoden lopussa 2021 ja 300 Mbit/s 77 prosentilla vuoden 2021 lopussa.

Maakunnittainen vähintään 100 Mbit/s 4G -matkaviestinverkon laajakaistayhteyden saatavuus

Maakunnittainen vähintään 100 Mbit/s 5G -matkaviestinverkon laajakaistayhteyden saatavuus

Lähde: Liikenne- ja viestintävirasto


Selvitys valokuitulaajakaistan hankintakiinnostuksesta

Liikenne- ja viestintäviraston kuluttajatutkimuksessa keväällä 2021 kysyttiin noin 1200 omakoti- tai paritalossa asuvalta vastaajalta valokuitulaajakaistaliittymän hankkimisesta.

Valokuituliittymän hankintakiinnostus

Niiltä vastaajilta, jotka olivat hankkineet tai olivat kiinnostuneita hankkimaan valokuitulaajakaistaliittymän tai joille sellaista oli tarjottu, kysyttiin myös, kuinka paljon he olisivat siitä valmiita maksamaan.

Kuinka paljon kuluttaja on valmis maksamaan valokuituliittymän asentamisesta kotiinsa

Kuluttajatutkimuksen otos oli hieman päälle 2000 henkilöä ja se valmistui kesäkuussa 2021.

Lähde: Kuluttajatutkimus 2021, Liikenne- ja viestintävirasto


EU

Laajakaistan saatavuus EU:ssa ja Suomessa

  • (= laajakaista on kotitalouksien saatavilla)

Vähintään yksi kiinteä laajakaista oli saatavilla yli 187 miljoonalla kotitaloudella, 97,4 prosentilla kotitalouksista.  87,2 prosentilla kotitalouksista oli saatavilla NGA-yhteys (VDSL, VDSL 2 Vectoring, Docsis 3.0, Docsis 3.1 tai FTTP).

Laajakaistan saatavuus kotitalouksissa kesäkuussa 2020

Laajakaistan saatavuus maaseutujen kotitalouksissa kesäkuussa 2020

Tiedot taulukkomuodossa

EU komission Broadband Coverage in Europe 2020 -raportti julkaistiin lokakuussa 2021. Raportti perustuu operaattoreilta ja kansallisista viestintävirastoilta saatuihin vastauksiin. Raportin tiedot perustuvat vuoden 2020 kesäkuun lopun tilanteeseen.

Raportti sisältää kokonaistilanteen kuvauksen lisäksi maakohtaisen saatavuuden yhteystekniikoittain. Raportissa on mukana 31 maata Euroopasta, EU-maiden lisäksi myös Iso-Britannia, Islanti, Norja ja Sveitsi.

Lähde: Broadband Coverage in Europe 2020, European Commission

Riikka Vaaja, tietoasiantuntija, FiCom ry

Kategoria