Digiala – huomisen ratkaisuja

Miten pidetään huoli siitä, että Suomi pysyy digitalisaation kärkimaana? FiComin toimitusjohtaja Elina Ussa saa podcast-sarjassamme vieraakseen yritysjohtajia suomalaisen digialan huipulta. Sarjan teemoja ovat mm. kyberturvallisuus, pilvipalvelut, digialan yhdenvertaiset toimintamahdollisuudet sekä osaajapulan ratkaiseminen.

Sarjan parinkymmenen minuutin pituiset jaksot julkaistaan torstaisin, ja löydät ne paitsi tältä sivulta, myös Spotifysta ja iTunesista.

Osa 1: Samat mahdollisuudet kaikille, 2.2.2023

Suomi on digialan kärkimaa, ja meidän pitäisi pystyä johdattamaan koko Eurooppaa hyödyntämään digikehityksen tuomia mahdollisuuksia. Alan isoimmat pelurit tulevat kuitenkin pääosin Euroopan ulkopuolelta. Miten taataan tasapuoliset kilpailuolosuhteet? Mitkä ovat suomalaisten valttikortit ja vahvuudet?

Elina Ussan kanssa studiossa on Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila.

Osa 2: Pilvipalvelut, 9.2.2023

Pilvipalveluita käytetään enemmän kuin koskaan – niin kodeissa kuin työpaikoillakin. Pilvi mahdollistaa etätyöt ja helpottaa tekemistä, kun tärkeään dataan päästään käsiksi mistä ja milloin tahansa. Mikä pilvessä on parasta? Miksi pilven käyttöönotto julkishallinnossa takkuaa? Miten Ukraina on hyötynyt pilviratkaisuista Venäjän hyökkäyssodan aikana?

Elina Ussan kanssa studiossa on Microsoftin toimitusjohtaja Mervi Airaksinen.

Osa 3: Tekijänoikeuslainsäädäntö, 16.2.2023

Ilman kattavia tietoliikenneverkkoja sisältömarkkina ei kasva eikä uusia tv-palveluita synny.  Miten perinteiset teleoperaattorit muuttuivat sisältö- ja suoratoistopalveluiden tarjoajiksi? Miltä sisältöbisneksen tulevaisuus näyttää? Miten taataan sisältöalan markkinaehtoiseen kasvuun kannustava, tasapainoinen ja teknologianeutraali tekijänoikeuslainsäädäntö?

Elina Ussan kanssa studiossa on Telian toimitusjohtaja Heli Partanen.

Osa 4: Viestintäinfran rakentaminen, 23.2.2023

Laadukkaat viestintäverkot ovat digitalisaation peruskallio. Suomalaiset teleyritykset investoivat vuosittain noin puoli miljardia euroa digi-infraan ja siihen, että viestintäverkkomme sekä paranevat että laajenevat. Mitä ja millaista digi-infra oikein on? Miten sen rakentamista voisi helpottaa? Ymmärrämmekö, miten suuri merkitys nopeilla yhteyksillä on meidän kaikkien arjessa?

Elina Ussan kanssa studiossa on Rejlers Finlandin toimitusjohtaja Mikko Vaahersalo.

Osa 5: Kyberturvallisuus, 2.3.2023

Toimivat ja turvalliset viestintäverkot ovat elintärkeitä paitsi meille ihmisille yksilöinä, myös yhteiskunnalle. Kyberturvallisuus on sanana nyt kaikkien huulilla, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Miltä digitaalinen turvallisuus verkottuneessa maailmassa näyttää? Miten Suomi pärjää yhä lisääntyvien kyberuhkien maailmassa?

Elina Ussan kanssa studiossa on Suomen Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki.

Osa 6: Elinvoimainen antennitelevisio, 9.3.2023

Suoratoistopalveluiden piti päättää television kulta-aika jo vuosia sitten, mutta perinteiset tv-kanavat vetävät meitä edelleen ruudun ääreen. Kun antenniverkossa siirrytään uuteen DVB-T2-lähetystekniikkaan, mahtuu kanavia taivaalle nykyistäkin enemmän. Mitä DVB-T2 oikein tarkoittaa ja milloin se on ajankohtainen? Ja mikä pitää telkkarin elinvoimaisena vuosi toisensa jälkeen?

Elina Ussan kanssa studiossa on Digitan toimitusjohtaja Vesa Tykkyläinen.

Osa 7: Osaajapula ja sen ratkaiseminen, 16.3.2023

Digialaa riivaavasta osaajapulasta on puhuttu jo vuosia. Suomessa alalla on jo yli 120 000 ihmistä – mutta se ei riitä. Millainen on yritysten rooli osaajapulan ratkaisemisessa? Osaammeko markkinoida digialaa nuorille? Miten houkuttelemme maailmalta osaajia Suomeen?

Elina Ussan kanssa studiossa on Suomen Ericssonin toimitusjohtaja Jussi Malin.

Osa 8: Digialan ilmastovaikutukset ja sähkövero, 23.3.2023

Suomi haluaa ratkaista ilmasto-ongelmia tieto- ja viestintäteknologian osaamisellaan. Syntyykö hiilineutraali yhteiskunta digiratkaisujen avulla? Miten saamme paremman kokonaiskuvan digitalisaation ympäristövaikutuksista? Miten veroratkaisuilla voidaan edistää digipalveluiden kehitystä ja vihreää siirtymää nopeuttavia innovaatioita?

Elina Ussan kanssa studiossa on DNA:n toimitusjohtaja Jussi Tolvanen.